29 februarie, 2016

regiuni1Jumătate dintre regiunile cu un nivel de trai inferior mediei naționale își vor continua declinul în următorii trei ani, în vreme ce alte trei regiuni de dezvoltare din România se vor apropia de indicatorii medii de la nivel național, reiese din cea mai recentă analiză a Comisiei Națională de Prognoză (CNP) în profil teritorial.

Dintre cele 21 de regiuni din UE cu un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor sub 50% din media europeană, patru se află în România, regiunea Sud-Est având un PIB pe cap de locuitor de 50% din media europeană, potrivit unui raport emis la finele săptămânii trecute de Comisia Europeană.

Trei dintre regiunile a căror nivel de dezvoltare se află sub media națională vor înregistra o accentuare a indicelui de disparitate, iar celelalte trei vor mai recupera din decalaj în următorii trei ani, reiese din prognoza CNP.


Situația este similară și în ceea ce privește alinierea câștigului salarial mediu net lunar la media națională.

(Citiți și: ”Analiză / Cele 4 Românii și drumul fiecăreia până la euro. Divergența internă severă”)

Așadar, județele din regiunea Centru, respectiv Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, vor înregistra în 2018 un indice de disparitate (diferența dintre nivelul mediu al regiunii și nivelul mediu de la nivel național) de 94,4% în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, în scădere cu 0,2 puncte procentuale față de nivelul din 2015.

În cazul regiunii Nord-Vest și a regiunii Nord-Est, scăderea va fi de 0,1 punct procentuale.

Pe de altă parte, regiunea Sud-Vest Oltenia se va apropia cu 0,9 puncte procentuale de media națională a PIB-ului pe cap de locuitor, regiunea Sud Muntenia cu 0,6 p.p., iar regiunea Sud-Est cu 0,5 p.p., potrivit analizei CNP.


Regiunile Vest și București-Ilfov, ambele cu un nivel de dezvoltare peste media națională, vor consemna scăderi de 0,2 p.p., respectiv 3,5 p.p.

(Citiți și: ”Prognoză în profil teritorial: Cum va arăta economia fiecărui judeţ în 2016”)

În ceea ce privește evoluția salariilor, regiunile Nord-Est, Sud-Est și Sud-Vest Oltenia se vor îndepărta de media națională, în vreme ce Sud-Muntenia, Nord-Vest și Centru se vor apropia.

disparitate
Sursă: Comisia Națională de Prognoză (CNP)

Salariul mediu brut de la nivel național ar urma să ajungă la aproape 3.000 de lei în 2018, cu 19,1% mai mult decât nivelul din 2015, de 2.501 lei. Câștigul mediu net va fi de 2.162, în creștere cu 18,7% față de anul trecut.

Numărul de șomeri ar urma să scadă la 415.000, față de 465.000 în 2015, iar rata șomajului va coborî la 4,4%, față de 5,1% anul trecut.

Totodată, numărul mediu de salariați va crește în 2018 la peste 5 milioane de persoane, față de 4,6 miloane, estimarea CNP pentru 2015.

regiuni
Sursă: Comisia Națională de Prognoză (CNP)

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Planul: Cum ar putea guvernul Cioloș să nu rateze un an pentru România”)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: