vineri

26 aprilie, 2024

economie statistica

29 noiembrie, 2021

Scăderea afacerilor firmelor active din România în cel dintâi an al pandemiei a fost mai mică decât a sugerat șocul inițial al acesteia și chiar mai mică, proporțional, decât scăderea Produsului Intern Brut (PIB) pe 2020.

Cifra de afaceri a „întreprinderilor active din industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piaţă”, de 1.640,3 milioane de lei, a fost cu doar 1,6% mai mică decât din anul 2019, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Ameliorarea semnificativă a scăderii s-a datorat creșterii afacerilor din construcții cu peste 15% (peste 17 miliarde de lei) și comerț cu peste 1% (peste 7 miliarde de lei).


Produsul Intern Brut al României a scăzut mult mai mult decât afacerile firmelor, cu 3,9% față de 2019, până la 1.055,5 miliade de lei.

Numărul firmelor a crescut în anul 1 al pandemiei

Remarcabil este și faptul că numărul firmelor active a crescut în 2020, cu 5,7% până la 595.895, dar nu și numărul mediu de salariați, care a scăzut cu 5,8% până la  mai mult de 4,02 milioane.

Două treimi (66%) dintre companiile sondate de PwC au beneficiat de facilități în 2020, precum amânările/scutirile la obligațiile fiscale, ajutorul pentru șomaj tehnic sau subvențiile acordate de stat în timpul crizei sanitare.


Cifra beneficiarilor de facilități este peste media Europei Centrale și de Est (ECE), unde doar 36% dintre companii au apelat la astfel de măsuri de sprijin.

Surprizele nu se opresc aici.

Și profitul brut a crescut, cu 10%

Profitul brut  a crescut cu peste 10,3% (+11,9 miliarde de lei), până la 127,6 miliarde de lei. Avansuri au înregistrat toate cele patru sectoare, cu excepția serviciilor de piață (-0,6%).

Nu mai este, însă, surprinzător faptul că profitul firmelor din comerț a crescut cu peste 22%, până la 38,7 miliarde de lei.

Așa și era de așteptat în anul în care cumpărăturile au fost stimulate de livrările la domiciliu mai mult decât au fost descurajate de restricțiile de circulație.

Comerțul și serviciile au cele mai mari proporții (30,4% fiecare) la profitul brut total.

Comerțul are afaceri mai mari decât industria

Deși valoarea adăugată brută este mai mare în industrie decât cea din comerț, acest din urmă sector are afaceri mai mari decât industria și cea mai mare contribuție (41,1%) la cifra de afaceri totală a firmelor din România.

La valoarea adăugată brută (la costul factorilor) obţinută în 2020, de 409,8 miliarde de lei, serviciile de piață au contribuit cel mai mult (35,5%), urmate de industrie (31,4%) și comerț (23,7%). Construcțiile  au contribuit cu 9,4%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: