sâmbătă

27 aprilie, 2024

20 noiembrie, 2021

Guvernul nipon a adoptat vineri un pachet record de stimulare a economiei, în valoare de 490 miliarde de dolari, pentru a atenua efectele negative ale pandemiei de COVID-19 asupra economiei Japoniei.

Măsura este perceputa de specialiști a fi pe contrasens față de acțiunile altor economii mari, care se pregătesc de retragerea măsurilor de sprijin, odată cu revenirea activității economice. Totodată, aceasta va pune o presiune uriașă pe finanțele publice deja fragile ale Japoniei, scrie Reuters.

Pachetul include, printre altele:

  • plăţi în numerar de 100.000 de yeni şi vouchere pentru copiii de până la 18 ani din gospodăriile cu un venit anual de sub 9,6 milioane de yeni, costurile fiind estimate la aproximativ 2.000 de miliarde de yeni;
  • 2.000 miliarde de yeni pentru familiile şi studenţii care se confruntă cu dificultăţi;
  • subvenţii pentru firmele afectate de pandemie;
  • reluarea programului ”Go To Travel” pentru promovarea turismului intern.

4,4 miliarde de dolari pentru facilitarea dezvoltării domeniilor-cheie

Pe fondul intensificării concurenţei globale în domeniul tehnologiilor de vârf, Guvernul Japoniei va aloca aproximativ 500 miliarde de yeni pentru a facilita dezvoltarea în domenii cheie, cum ar fi inteligenţa artificială (AI). De asemenea, executivul va sprijini construirea fabricilor producătoare de semiconductori, pentru a asigura livrări suficiente de cipuri pentru computere.

Cheltuielile vor fi în principal finanţate printr-un buget suplimentar în acest an, de aproximativ 32.000 miliarde de yeni, restul sumei urmând să fie inclus în bugetul pe 2022.

„Vom mobiliza toate instrumentele disponibile pentru a finanţa pachetul, inclusiv emiterea de obligaţiuni”. Estimăm că măsurile de stimulare vor majora PIB-ul Japoniei cu aproximativ 5,6%, a anunţat premierul Fumio Kishida.


În 2020, valoarea combinată a măsurilor de stimulare a celei de-a treia economii mondiale s-a ridicat la aproximativ 3.000 de miliarde de dolari, iar nivelul datoriei este de aproximativ 200% din PIB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: