vineri

29 martie, 2024

28 iulie, 2022

Producția internă de energie a României s-a diminuat cu 8%, în primele șase luni ale anului, iar cererea de energie a scăzut cu 5%, a declarat, joi, într-o conferință de presă, Christina Verchere (foto), directorul general al OMV Petrom.

“Ceea ce vedem în acest context de piață volatil este că prețurile încep deja să distrugă cererea. Acest lucru este mai vizibil în cazul gazelor și energiei și mai puțin în cazul carburanților. Consumul de gaze naturale în România a scăzut cu 13% în special datorită prețurilor mai mari la energie, ca urmare a contextului geopolitic și dezechilibrelor de pe piață. (…) România a fost un importator net de energie, deoarece producția internă a scăzut cu 8% în primele 6 luni. Gazele și energiile regenerabile au avut o producție mai mare în mixul energetic, contrabalansând parțial scăderea producției de energie hidro și nucleară, iar centrala de la Brazi a avut o pondere de 7% în mixul energetic. Avem o tendință similară și în ceea ce privește carburanții. Pe partea de retail, cererea de carburanți a scăzut cu 2% în al doilea trimestru al anului și cea mai mare scădere a fost în iunie. Totuși, scăderea a fost contrabalansată de creșterea din primul trimestru”, a spus Verchere, potrivit Agepres.

Potrivit șefei OMV Petrom, în ceea ce privește prețurile la energie, România a urmat evoluțiile de pe piața regională.


“Cererea pentru gaze în Europa a scăzut în primele 6 luni, în timp ce exporturile de gaze rusești către Europa s-au redus semnificativ. Potrivit Comisiei Europene, fluxurile de gaze din Rusia către UE au fost cu mai puțin de 30% față de media din perioada 2016-2021. Preocupările de aprovizionare pentru iarnă în Europa au dus la eforturi de reîntregire a înmagazinării gazelor pe parcursul sezonului de vară, iar prețurile au afectat și sectorul energetic, unde gazele naturale au o prezență semnificativă în mixul energetic: 20% în UE, față de 18% în România. Pe fondul acestor preocupări, am asistat la o revenire la producția pe bază de cărbune. Prețurile la CO2 au contribuit la o creștere a prețurilor și s-a înregistrat o creștere de 90% față de primele 6 luni din 2021”, a explicat Christina Verchere.

În viziunea lui Verchere, tot sectorul energetic și comerțul internațional global a fost perturbat de sancțiunile economice, de probleme logistice și de inflație, fapt ce a dus la creșterea preocupărilor legate de securitatea energetică.

“În prima jumătate a anului ne-am confruntat cu un mediu de piață fără precedent, cu prețuri la mărfuri record și volatile și perturbări ale lanțului de aprovizionare. Acesta a fost rezultatul crizei geopolitice cauzate de războiul din Ucraina, care s-a suprapus peste o piață deja încălzită după eliminarea restricțiilor COVID, de anul trecut. Dezechilibrele între cerere și ofertă au dus la creșteri abrupte și semnificative ale prețurilor mărfurilor. Importanța producției interne, a diversificării surselor și a lanțurilor de aprovizionare fiabile a devenit devenit deosebit de mare pentru Europa în efortul său de a-și reduce dependența de produsele petroliere, de petrolul și gazele din Rusia”, a precizat reprezentanta companiei petroliere.

Profitul Petrom din S1, de peste patru ori mai mare decât în 2021

Conform datelor financiare ale OMV Petrom, prezentate joi, grupul a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în creștere cu 374%, la 4,646 miliarde de lei, comparativ cu rezultatul net de 980 milioane lei consemnat în perioada similară a anului trecut.


Valoarea veniturilor din vânzări consolidate s-a ridicat la 25,581 miliarde lei în prima jumătate a acestui an, în creștere cu 153% comparativ cu primul semestru din 2021, susținută în principal de prețuri mai mari ale mărfurilor și de volume mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere și electricitate.

Pe sectorul Gaz și Energie, OMV Petrom a obținut, în primul semestru din acest an, un rezultat din exploatare excluzând elementele speciale de 1,5 miliarde lei, față de 200 milioane lei ăn perioada similară a anului trecut, reflectând performanța îmbunătățită atât a segmentului de gaze naturale, cât și a celui de energie electrică.

Vânzările de gaze au scăzut

Volumele de vânzări de gaze naturale au scăzut cu 7%, ca rezultat al volumelor mai mici de gaze din producția proprie și al scăderii cererii.

Producția netă de energie electrică de 2,1 TWh vs 1,9 TWh a fost cea mai mare de până acum pentru un semestru I, chiar și în contextul reviziei planificate pentru întreaga capacitate a centralei Brazi în luna martie 2022 și pentru jumătate din capacitate în aprilie 2022.

În ceea ce privește investițiile, Grupul OMV Petrom estimează pentru acest an o valoare de circa 4 miliarde de lei, în funcție de climatul investițional, suma fiind în creștere față de cele 2,8 miliarde de lei investite anul trecut.

Datoriile totale la 30 iunie 2022 au crescut cu 2,585 miliarde lei comparativ cu 31 decembrie 2021.

Grupul OMV Petrom avea 7.839 angajați la sfârșitul lunii iunie, în scădere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: