marți

26 septembrie, 2023

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 iulie, 2022

Seceta este una din cauzele pentru care producția de electricitate a hidrocentralelor României a scăzut cu 25 %, lună de lună în 2022 în primele 5 luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut și a ajuns la 6,31 miliarde kWh.

Scăderi s-au mai înregistrat în ultimii ani, dar și creșteri semnificative. Producția hidrocentralelor a scăzut cu nu mai mult de 12% în 2019 / 2018, dar a crescut cu peste 11% în 2021 față de 2020.  În primele 7 luni ale anului 2020 producția hidrocentralelor creștea cu peste 31% față de aceeași perioadă a anului anterior.

De data aceasta, sunt puține șanse ca să se îmbunătățească totalul anului 2022, ca urmare a prudenței privind folosirea apei, pe timpul secetei. Gradul de umplere a celor 40 de lacuri de acumulare din România era de era de 80%, săptămâna trecută, dar va scădea până la 68%, din cauza secetei, potrivit Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR).  


Debitul Dunării, care alimentează cea mai mare hidrocentrală a țării, va ajunge săptămâna viitoare la mai puțin de jumătate din media multianuale a lunii iulie (2.500 mc/s față de 5.300 mc/s).

Electricitatea eolienelor compensează parțial seceta

Scăderea producției de electricitate a hidrocentralelor, cu 24,7% în primele 5 luni ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut, a fost compensată parțial de creșterea cu 22,6 % a producției parcurilor eoliene și cu peste 11% a parcurilor fotovoltaice.

În general, însă, producția a scăzut, cu 6,1%, inclusiv pe seama reducerii producției termocentralelor clasice, pe de o parte din cauza amenințării crizei gazelor și scumpirii acestora și, pe de altă parte, pentru că producția pe gaze nu a fost înlocuită rapid de cărbune, mai scump și acesta.

S-a redus și consumul, mai ales cel al populației, cu 6,3% – cea mai mare reducere. În general consumul final s-a redus cu 4,1%, iar în economie cu 3,5%.


A crescut numai consumul cu iluminatul public, cu peste 11%.

Creștere spectaculoasă a importului de cărbune

Principalele resurse de energie primară au totalizat peste 13,6 milioane tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.  O tonă echivalent petrol este egală cu cantitatea de combustibil care dezvoltă o putere calorifică de 10.000 Kcal/Kg.

Producţia internă a însumat aproape 7,44  milioane tep, în scădere cu 363.000.

Importul a fost de aproape 6,2 milioane tep, aproape egal cu cel din primele 5 luni din 2021, dar cu mari diferențe pe tipurile de resurse.

Astfel, importul de cărbune a crescut cu peste 55%, iar cel de produse petroliere cu 29,5%.

În schimb, a scăzut importul de gaze naturale cu 14% și cel de petrol cu 7,2%.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: