vineri

26 aprilie, 2024

26 iulie, 2022

Statele membre UE au ajuns marți la un acord politic asupra planului privind reducerea consumului de gaze naturale propus de Comisia Europeană.

Propunerea Comisiei a fost totuși substanțial amendată în ceea ce privește obligativitatea reducerii consumului, ce intervine în cazul unei urgențe energetice.

Miniștrii Energiei din țările UE s-au reunit marți la Bruxelles pentru a aproba versiunea finală a propunerii Comisiei, document negociat intens în ultimele 24 de ore.

Modificări aduse propunerii Comisiei Europene


Varianta finală a documentului oferă Maltei, Irlandei și Ciprului excepții de la reducerea consumului de gaze. Motivul invocat: națiunile insulare nu sunt conectate fizic la continent, ceea ce înseamnă că oricum nu ar putea trimite gaz suplimentar vecinilor.

Oficiali ai Comisiei Europene au minimizat această concesie, argumentând că fiecare dintre cele trei insule consuma doar între 1 și 2 mld m3 de gaz anual.

A fost clarificată și competența Comisiei în procedura declarării stării de urgență, redenumită de statele membre drept ”alertă la nivelul UE” – aceasta poate fi propusă de Comisie și activată prin decizie de punere în aplicare a Consiliului.

Alerta mai poate fi anunțată și la propunerea 5 state membre UE.


Din document mai reiese că, în cazul declarării stării de urgență energetică:

  • Statele membre pot solicita o derogare de la obligația de reducere a consumului cu 15%. Acestea trebuie să prezinte dovezi din care să reiasă că își utilizează în cea mai mare măsură posibilă capacitățile de interconectare cu alte state membre sau infrastructura internă de LNG pentru a redirecționa gaze către alte state membre.
  • Statele membre pot solicita o derogare dacă și-au depășit obiectivele de umplere a rezervelor de gaze, dacă depind în mare măsură de gaz ca materie primă pentru industriile critice sau dacă consumul lor de gaz a crescut cu cel puțin 8% în ultimul an în comparație cu media din ultimii cinci ani.
  • Statele membre pot solicita limitarea reducerii obligatorii a consumului cu maximum 5 %, cu condiția să poată demonstra că, din cauza absenței interconexiunilor sau a unei interconexiuni limitate cu alte state membre, nu sunt în măsură să contribuie în mod substanțial la îmbunătățirea aprovizionării directe sau indirecte cu gaze a altor state membre.
  • Statele membre ale căror rețele electrice nu sunt sincronizate cu sistemul electric european și se bazează puternic pe gaze pentru producerea electricității sunt exceptate pentru a evita riscurile în cazul unei crize energetice.

Ce a provocat opoziția statelor membre

Planul Comisiei Europene s-a confruntat cu rezistența multor state membre, iar țările l-au reformulat pentru a include scutiri pentru numeroase țări și industrii.

Potrivit Politico, mulți diplomați europeni spun în privat că intenția Comisiei a fost aceea de a ajuta în primul rând Germania, țară dependentă de gazul rusesc. După prezentarea propunerii Comisiei a existat o simpatie limitată pentru greutățile Berlinului.

Printre statele care s-au opus propunerii inițiale s-au numărat și Grecia, Portugalia, Irlanda și Cipru, țări care au suportat inflexibilitatea fiscală a Germaniei în timpul crizei din zona euro, din urmă cu un deceniu. În ultimele zile, a fost rândul Germaniei să asculte sfaturi despre necesitatea de a trăi în limita posibilităților și despre necesitatea de a scăpa de dependența excesivă de gaz rusesc.

Planul de raționalizare

Statele membre UE își vor reduce voluntar consumul de gaze cu 15%, începând cu data de 1 august 2022 până la 31 martie 2023. Procentul de 15 % are ca referință consumul mediu din aceeași perioadă înregistrat în ultimii cinci ani într-un stat membru.

În situația în care Rusia va opri livrările de gaze către Europa, iar reducerile voluntare nu acoperă golul între ofertă și cerere, reducerea consumului național de gaz va deveni obligatorie și va fi verificată de Comisie.

Până la sfârșitul lunii septembrie 2022, statele membre sunt obligate să își actualizeze planurile naționale de urgență, stabilind măsurile de reducere pe care le planifică. Comisia sugerează, de exemplu, înlocuirea gazului cu alți combustibili în industrie și în sectorul energetic și limitarea temperaturilor în clădirile publice.

Autoritățile naționale vor fi responsabile de monitorizarea implementării măsurilor de reducere a cererii pe teritoriul lor și vor raporta Comisiei reducerea realizată la fiecare două luni.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: