18 iulie, 2022

OMV Petrom (SNP) va începe extracția gazelor din Marea Neagră în 2025 dintr-un zăcământ de pe platforma continentală a Georgiei, cu doi ani mai devreme decât din perimetrul Neptun Deep, de pe platforma continentală românească.

Oficialii OMV Petrom „ne-au asigurat că nimic nu s-a schimbat în planurile lor (…) Primele foraje vor începe probabil în 2025”, a declarat Giorgi Tatishvili, șeful Agenției de Stat pentru Petrol și Gaze a țării de pe coasta răsăriteană a mării, citat de Business Media Georgia.

Exploatarea gazelor din perimetrul roman Neptun Deep ar urma să înceapă în 2026 sau 2027, dacă decizia finală de investiție este luată anul viitor, așa cum au spus oficialii companiei.


Decizia privind exploatarea zăcământului românesc Neptun Deep a fost amânată în 2018, după ce Parlamentul a aprobat o lege cu prevederi considerate inacceptabile de OMV Petrom și ExxonMobil, care au concesionat perimetrul.

Între timp, ExxonMobil s-a retras din afacere și o nouă variantă a legii, mai stimulatoare, a fost adoptată numai după ce Romgaz (SNG) a cumpărat participația companiei americane.

Producția de gaze în platforma continentală românească din Marea Neagră a început în anul 1987, la șapte ani de la descoperire.

100 de miliarde de metri cubi de gaze așteaptă decizia OMV

Zăcământul Neptun Deep este estimat la circa 100 de miliarde de metri cubi. Strategia OMV Petrom (SNP) mizează pe jumătate din acest volum


„Estimarea actuală a companiei în ceea ce privește resursele recuperabile (din Neptun Deep) este de aproximativ 50 miliarde metri cubi, iar valoarea investițiilor este de așteptat să fie mai mică de 2 miliarde euro”, spune strategia SNP.

Se mai precizează că „producția la platou este estimată la aproximativ 70 mii barili echivalent țiței pe zi net pentru OMV Petrom”.

Deocamdată, dintre noii concesionari de perimetru în platforma continental românească a MăriiNegre, doar asocierea condusă de Black Sea Oil And Gas (BSOG) a început exploatarea, în perimetrul Midia, de unde se așteaptă să scoată în 10 ani, circa 10 miliarde de metri cubi, cam cât consumul actual al României.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: