miercuri

7 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 aprilie, 2019

Compania petrolieră de stat din Arabia Saudită este cea mai profitabilă afacere din lume, înregistrând în 2018 o creștere a profitului de 111,1 miliarde dolari americani, anunță The Guardian.

Urmare a unei șanse extrem de rare de a consulta finanțele companiei- detalii găsite de The Guardian într-un prospect de emisiune de bonduri, Aramco a înregistrat anul trecut un profit pe cifra de afaceri de 355,9 miliarde dolari americani, la o producție zilnică de țiței de 10,3 miliarde barili.

Datele publicate luni de Moody’s Investors Services, plasează compania saudită mult peste Apple, care a declarat profit în 2018 de 59,5 miliarde dolari americani.


Compania petrolieră saudită este de patru ori mai profitabilă decât toți rivalii din industrie, de exemplu Royal Dutch Shell având 23 miliarde dolari profit în 2018 sau Exxon Mobil, care a înregistrat 21 miliarde dolari.

Aramco este una dintre cele mai opace companii, fiind deținută de statul saudit. Este cel mai mare producător de țiței din lume, având acces exclusiv la aproape toate resursele Arabiei Saudite, care sunt printre cele mai mari din lume.

Staul saudit a pregâtit compania în trecut pentru o listare pe bursă, valoarea companiei fiind de 2 trilioane de dolari americani, de două ori cât Apple, dar planul a fost stopat anul trecut, bursa de la Londra fiind o posibilă destinație.

Datele financiare ale Aramco au fost făcute publice ca urmare a deciziei companiei de a strânge 10 miliarde dolari prin vânzarea de bonduri internaționale, banii urmând să fie folosiți la achiziția unei alte companii rivale, Sabic, o afacere de 69,1 miliarde dolari.


În ciuda profitabilității sale, Moody’s nu a acordat cel mai înalt rating de credit (Aaa) companiei. Citând ”strânsele legături” ale firmei cu statul saudit, ratingul este același cu cel de țară, adică A1.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: