joi

28 martie, 2024

17 octombrie, 2022

Producția industrială și-a reluat tendința de scădere din 2019, diminuându-se cu 2% în primele 8 luni din 2022, față de aceeași perioadă din 2021. Anul trecut recuperase din prăbușirea de 14% din primul an al pandemiei, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Dintre puținele sectoare care nu au intrat în recul, sectorului reparațiilor și mentenanței echipamentelor a înregistrat cea mai mare creștere (+44% față de 8 luni 2021 – div. 33 pe grafic). Creșterea producției auto (+13%, div. 29) a fost în urma celei a industriei textile (circa 22%, div 13.).

Sectorul de fabricare de maşini, utilaje şi echipamente a crescut de asemeni cu 22% (div. 29). Această creștere este importantă, căci implică valoare adăugată mare, dar nu a fost suficientă, cum nici cea din industria auto, pentru ca statistica generală să nu fie negativă.


În condițiile crizei energetice, este remarcabilă și performanța  sectorului produselor petroliere, inclusiv a cocsului (substitut de lux al cărbunelui), de creștere cu peste 40%.

Progrese mai mici au înregistrat și alte câteva sectoare, care au, însă, ponderi mici în totalul industriei.

Sub pragul stagnării: industria prelucrătoare

Deși în august 2022 față de august 2021, industria prelucrătoare a crescut ușor (+1,1% în seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate), statistica pe primele 8 luni arată mai stagnare în cel mai bun caz: -0,1% pe serie brută și -1% pe serie ajustată.

Industria extractivă și cea energetică au tras în jos rezultatul întregii ramuri, cu scăderi de peste 4%, respectiv de 6,5% (8 luni 2022 / 8 luni 2021).  


Ambele sectoare sunt în declin de mai mulți ani (revenirea din 2021 a fost doar o recuperare față de  anul pandemiei.

În ambele sectoare se resimte absența investițiilor relevante.

Declinul natural al zăcămintelor nu a fost compensat cu mult așteptatele investiții în cele noi de gaze naturale (mai ales în Marea Neagră).

La fel, în industria energetică nu s-a construit nici o capacitate de producție nouă, cu excepția celor eoliene și solare și a electrocentralei pe gaze a OMV Petrol de la Brazi.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: