miercuri

24 aprilie, 2024

2 septembrie, 2022

Prețurile de producție industrială au crescut cu 52,27 % în iulie 2022 față de iulie 2021 (pe total piață externă și piață internă). În iunie, creșterea anuală fusese de 48%, iar în mai de 45%, potrivit datelor publicate vineri, de Institutul Național de Statistică (INS).

De pe urma inflației din industria energetică  (peste 151% iulie / iulie) a avut de suferit cel mai greu industria bunurilor intermediare (prețuri în creștere cu peste 28%).

Celelalte sectoare industriale au suferit creșteri anuale de prețuri ale producției lor între  11% (industria bunurilor de capital) și 17% – 19% (industriile bunurilor de folosință îndelungată, respectiv de uz curent).


Față de iunie 2022, prețurile producției energetice au crescut cu aproape 12%, iar în celelalte sectoare industriale cu cel mult 1,55% (la bunuri de folosință îndelungată).

Se conservă marea diferență de competitivitate dintre piața externă, unde industriașii români nu-și permit să ceară maimulți bani iar prețurile industriale au crescut cu aproape 26%, și piața internă, unde prețurile au crescut cu peste 67%, iulie pe iulie.

Furnizorii de energie adaugă 27 de procente și inflația energetică anuală trece de 178%

Datele INS spun că Indicele preţurilor producției industriale di sectorul de „producție și furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat” a crescut cu 178,19% în iulie 2022 față de iulie 2021.

Mai sus în raportul INS, inflația din industria energetică era precizată la 151,38%, ceea ce înseamna că furnizorii de energie au adăugat 27 de puncte procentuale la inflația din producția energetică.


Carburanții și celelalte produse obținute din prelucrarea petrolului se află pe al doilea loc la scumpiri, +101%, adică prețurile s-au dublat.

În general industria chimică a suferit cel mai mult de pe urma scumpiri energiei. Prețurile în fabricarea substanțelor şi a produselor chimice au crescut cu 52%.

Fabricarea hârtiei și  produselor din hârtie este a patra cea mai scumpă (+33%). Urmează prelucrarea lemnului (+28,5%).

Prețurile din industria prelucrătoare în general au crescut cu 26% în iulie 2022 / iulie 2021.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: