vineri

29 martie, 2024

7 noiembrie, 2021

Un document de poziție, publicat joi de Asociația Germană a Producătorilor de Electrice și Electronice (ZVEI), admite că atragerea sau dezvoltarea în Europa de capacități de fabricare a semiconductoarelor este esențială pentru a asigura suveranitatea tehnologică a Germaniei, a UE în ansamblu.

Altminteri, actorii din industria digitală europeană salută intenția Comisiei Europene de a prezenta, anul viitor, inițiativa ”Chips Act”, ce urmărește să transforme Europa în jucător major al pieții semiconductorilor, dar avertizează că strategia trebuie să reprezinte mai mult decât o simplă ambiție politică.

Raportul ZVEI avertizează însă că mecanismele de finanțare publică existente în prezent ar trebui îmbunătățite și ritmul de avizare al proiectelor ar trebui accelerat.

Observați și recomandări specifice ale jucătorilor germani


Investițiile preconizate de Comisia Europeană în susținerea producției de semiconductori sunt de 20-30 de miliarde euro până în 2030. Raportul ZVEI consideră slab acest efort financiar în comparație cu concurenții globali ai Europei. Coreea de Sud, unul dintre liderii de piață în producția de cipuri, are planificate investiții de peste 400 de miliarde de dolari (346 miliarde euro) în aceeași perioadă.

Asociația germană a industriei electronice estimează că cel puțin 25 miliarde de euro trebuie investiți în fiecare an până în 2030 pentru a aduce Europa pe drumul bun. Pentru a pune la dispoziție mai multe fonduri, raportul ZVEI recomandă finanțare inclusiv din fondul UE de recuperare economică – „Next Generation EU” -stabilit de Comisie la 800 miliarde euro.

Chiar și așa, influxul masiv de bani ar putea rămâne fără efect din cauză că piața nu stă pe loc. Un raport al International Data Corporation (IDC) arată că piața semiconductorilor este de așteptat să se dubleze până în 2030. În aceste condiții, îndeplinirea obiectivului de a deține 20% din producția globală în Europa ar necesita în realitate creșterea de 4 ori a capacității de producție în interiorul blocului comunitar.

În altă ordine de idei, organizația sesizează un oarecare dezechilibru în planurile de extindere a capacităților de producție, care momentan se concentrează pe cipurile așteptate de industria auto. „Trebuie să extindem capacitatea de producție pentru cipuri de toate dimensiunile și structurile, în conformitate cu dinamica pieței”, este citat în document CEO-ul ZVEI, Wolfgang Weber.


El precizează că industriile ”din aval” din Europa vor avea nevoie atât de cipuri performante de dimensiuni mai mici, cât și de electronice de putere mai mare, de senzori sau de sisteme microelectromecanice.

Efecte ale crizei cipurilor și perspective

Industriile europene s-au confruntat în ultimul an cu blocaje de producție din cauza penuriei globale de semiconductori în ultimele luni. Germania este grav afectată, peste 40% dintre companii spunând într-un sondaj publicat în august că au pierdut vânzări din cauza deficitului de cipuri.

Producătorii de automobile în special suferă pierderi istorice, producția scăzând cu 38% în octombrie față de anul trecut.

Comisia Europeană privește drept una dintre prioritățile sale principale să readucă producția de semiconductori în Europa. Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă, își propune să dubleze ponderea UE în producția globală de cipuri, de la 9% la 20%, și să stimuleze investițiile în domeniu cu 20-30 de miliarde euro până în 2030.

Planurile Comisiei sunt privite de mulți cu scepticism, cu argumentul că Europa a pierdut deja startul în acest sector. „Nu există nicio posibilitate, acum, pentru a ne plasa într-o poziție competitivă, sau chiar de lider” , afirmă, potrivit Euractiv, Stefan Mengel, șoficial al Ministerului Federal German al Educației și Cercetării.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: