duminică

28 aprilie, 2024

20 iunie, 2023

Cele 193 de state membre ale ONU au adoptat luni primul tratat internaţional pentru protejarea apelor internaţionale şi conservarea biodiversităţii marine în apele internaţionale. Este un acord obligatoriu din punct de vedere juridic obținut după aproape două decenii de negocieri acerbe, anunță ONU.

Adoptarea tratatului are loc după ce în martie peste 100 de ţări au ajuns la un acord cu privire la textul „High Seas Treaty”, cunoscut de asemenea sub numele de „Tratatul privind Biodiversitatea în afara Jurisdicţiei Naţionale”, după mai bine de 15 ani de discuţii şi cinci runde de negocieri conduse de ONU.

Prin aprobarea textului, statele membre „au dat o nouă viaţă şi speră să ofere oceanului o şansă la luptă”, a declarat Guterres, citat într-un comunicat trimis de ONU.

(Citește și: „Tratatul pentru Marea Liberă – Acord istoric la ONU, după 10 ani de negocieri„)

Obiectiv de parcurs: 30% din apele lumii să fie luate sub protecție până în 2023


Tratatul va fi deschis spre semnare la New York timp de doi ani începând cu 20 septembrie, a doua zi după summitul ONU privind obiectivele de dezvoltare durabilă. Acesta va intra în vigoare după ce 60 de ţări vor ratifica acordul, potrivit Naţiunilor Unite.

Acordul este un element cheie în eforturile de a aduce 30% din pământul şi apele lumii sub protecţie până în 2030, un obiectiv stabilit în decembrie.

Printre alte prevederi, acordul, obligatoriu din punct de vedere juridic, stabileşte principii de partajare a beneficiilor derivate din „resursele genetice marine” dincolo de jurisdicţiile naţionale, creând zone protejate în marea liberă (ape internaţionale în care toate ţările au dreptul de a pescui, de a naviga şi de a face cercetări) şi stabilind un cadru pentru evaluarea daunelor aduse mediului.

În mări ar putea exista mai mult plastic decât pește, până în 2050

Substanțe chimice toxice și milioane de tone de deșeuri din plastic inundă ecosistemele de coastă, ucigând sau rănind pești, țestoase marine, păsări marine și mamifere marine.


Peste 17 milioane de tone de plastic au ajuns în oceanele lumii în 2021, reprezentând 85% din deșeurile marine, iar previziunile sunt de așteptat să se dubleze sau să se tripleze în fiecare an până în 2040, potrivit celui mai recent raport al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG).

Potrivit estimărilor ONU, până în 2050 ar putea fi mai mult plastic în mare decât pește, dacă nu se iau măsuri.

Tratatul are ca scop consolidarea rezilienței și conține prevederi bazate pe principiul „poluatorul plătește”, precum și mecanisme de dispute.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: