marți

23 aprilie, 2024

6 mai, 2019

Un milion de specii animale și vegetale sunt amenințate cu extincția în „următoarele decenii”, avertizează grupul de experți ai ONU specializați în biodiversitate (IPBES). Natura are mai multe probleme acum decât în ​​orice altă perioadă a istoriei umane, au avertizat autorii raportului, luni, la prezentarea analizei.

„Suntem în mijlocul celei de-a șasea perioade de extincție, doar că aceasta se derulează cu încetinitorul”, a declarat ecologista Lee Hannah, cercetător la Climate Change Biology at Conservation International și la University of California Santa Barbara, în conferința de presă în care a fost prezentat raportul, dar care nu se numără printre autorii acestuia.

Reamintim că Terra a cunoscut cinci perioade de extincţie – ultima a avut loc cu 65 de milioane de ani în urmă și a dus la dispariţia a majorității speciilor, printre care și a dinozaurilor.


Aproximativ 75% din mediul terestru și 66% din mediul marin au fost „grav alterat” prin intervenția omului –  despăduriri, agricultură intensivă, pescuit excesiv, urbanizare galopantă etc.

Ca urmare, circa un milion de specii animale și vegetale, dintr-un total cunoscut de aproximativ opt milioane, sunt amenințate de extincție, dintre care multe, „în următoarele decenii”.

Intervalul de câteva decenii este intenționat imprecis, deoarece depinde de mai multe variabile, mai ales de tratarea cu seriozitate a acestei probleme, a explicat  Robert Watson, un cercetător britanic care a lucrat la NASA și acum a coordonat grupul de experți care au lucrat la raportul ONU, în calitatea sa de președinte IPBES.

Watson a explicat că raportul nu face referire la a șasea perioadă de extincție, deoarece nivelul actual al dispariției speciilor nu se apropie de ponderea de 75% din total, așa cum s-a întâmplat în cele cinci perioade anterioare.


IPBES include peste 450 de cercetători care au folosit peste 15.000 de rapoarte guvernamentale și științifice, iar conținutul raportului a fost aprobat de reprezentanții tuturor celor 109 de țări.

Statisticile îngrijorătoare prezentate de IPBES:

  • Cel puțin 680 de specii de vertebrate au dispărut deja din 1600. Raportul arată că 559 de rase domestice de mamifere au dispărut. Peste 40% din speciile de amfibieni din lume, mai mult de o treime din mamiferele marine și aproape o treime din rechini și pești sunt amenințați cu dispariția
  • Unul dintre motive este poluarea solului și a apelor – în fiecare an, în apele lumii ajung 300 – 400 de milioane de tone de metale grele, solvenți și nămoluri toxice sunt aruncate în apele lumii.
  • Permiterea ca speciile alogene invazive să afecteze plantele și animalele reprezintă un pericol major la adresa biodiversităţii, având în vedere rapiditatea aclimatizării și răspândirii lor – numărul speciilor invazive a crescut cu o medie de 70%, în fiecare țară, începând cu 1970. O singură specie de bacterie amenință aproape 400 de specii de amfibieni.
  • Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări, iar recifele de corali sunt un exemplu adesea folosit pentru a prezenta impactul – experții au calculat că o încălzire globală cu 0,5 grade Celsius va duce la dispariția a peste 70% din acestea, iar la o creștere cu un grad Celsius vor fi afectate 99% din recifele de corali..
  • Extinderea infrastructurii rutiere este unul dintre factorii care agravează situația, iar documentul arată că până în 2050 vor fi construiți circa 20 de milioane de kilometri de drumuri noi, cei mai mulți în țările în curs de dezvoltare.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. De ce nu este amintita si SPECIA UMANA, care si ea este amenintata odata cu cele 1 milion de specii ne-umane ? Pe acest aspect trebuie insistat pentru ca oamenii sa inteleag, desi pe cei mai multi nu-i impresioneaza, inca, acest pericol.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. De ce nu este amintita si SPECIA UMANA, care si ea este amenintata odata cu cele 1 milion de specii ne-umane ? Pe acest aspect trebuie insistat pentru ca oamenii sa inteleag, desi pe cei mai multi nu-i impresioneaza, inca, acest pericol.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: