miercuri

17 iulie, 2024

9 ianuarie, 2023

Rusia și Ucraina au schimbat duminică câte 50 de soldați capturați, într-un acord, transmite Reuters, pe care ambele părți l-au salutat chiar dacă luptele din estul Ucrainei continuă cu înverșunare.

Ministerul rus al Apărării a declarat că cei 50 de soldați ruși returnați vor fi transportați cu avionul la Moscova pentru reabilitare medicală și psihologică.

„La 8 ianuarie, în urma negocierilor, 50 de militari ruși, aflați în pericol de moarte în timp ce erau în captivitate, au fost returnați de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, arată comunicatul emis de Rusia.


Ucraina a confirmat informația și a spus că Rusia a eliberat la rândul său 50 de militari ucraineni în cadrul aceluiași acord.

„Încă un schimb de prizonieri de război (prizonieri de război) de succes. 50 de soldați ucraineni s-au întors. De continuat. Trebuie să ne aducem toți oamenii acasă și lucrăm în acest sens”, a anunțat pe Twitter Andrei Yermak, șeful cancelariei prezidențiale a Ucrainei.

Oficialul ucrainean a postat imagini cu soldații ucraineni eliberați ținând saci cu mâncare lângă un autobuz în care urmau să se îmbarce și un videoclip cu aceștia cântând imnul național ucrainean în drum spre casă.

Ultimul schimb de prizonieri anunțat între Rusia și Ucraina a fost organizat în septembrie 2022. Atunci, Ucraina a recuperat 215 militari, inclusiv şefi ai apărării de la combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, simbol al rezistenţei la invazia rusă.


Rusia a recuperat 55 de prizonieri, inclusiv pe fostul deputat Viktor Medvedciuk, prieten apropiat al lui Vladimir Putin, acuzat de înaltă trădare în Ucraina.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: