marți

23 aprilie, 2024

22 septembrie, 2022

Ucraina a anunţat un schimb de prizonieri cu Rusia în care a recuperat 215 militari, inclusiv şefi ai apărării de la combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, simbol al rezistenţei la invazia rusă.

Rusia a recuperat 55 de prizonieri, inclusiv pe fostul deputat Viktor Medvedciuk, prieten apropiat al lui Vladimir Putin, acuzat de înaltă trădare în Ucraina.

Schimbul de prizonieri, anunță The Guardian, s-a produs în noaptea de miercuri spre joi, fiind cel mai amplu de la începutul invaziei Rusiei din februarie.


Viktor Medvedciuka fost arestat în aprilie, sub acuzația de trădare, la câteva zile după invazia rusă. La acea vreme, Volodimir Zelenski a sugerat să-l schimbe cu prizonierii de război ucraineni deținuți de Rusia, dar Kremlinul a respins oferta.

În mai, luptătorii Azov s-au predat după un lung asediu al oțelăriilor și au fost transferați în teritoriile controlate de Rusia.

Liderii militari de la Azovstal au fost trimiși în Turcia

În discursul său către națiune, președintele Zelenski a spus că cinci comandanți militari, inclusiv lideri ai apărării Azovstal, au fost duși în Turcia în cadrul unei operațiuni convenite cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Prizonierii eliberați vor rămâne în Turcia „în siguranță totală și în condiții confortabile” până la sfârșitul războiului, a adăugat el. Nu a existat niciun comentariu de la Moscova.


Alți zece prizonieri de război, inclusiv cinci britanici și doi americani, care au fost transferați din Rusia în Arabia Saudită miercuri, au făcut parte din acordul de schimb, a spus președintele Ucrainei.

Președintele Turciei, Recep Erdogan, declarase cu o zi înainte, marți, pentru televiziuni americane că Rusia și Ucraina au convenit să schimbe 200 de prizonieri.

Mariupol, un oraș-port de la Marea Azov, în sud-estul Ucrainei, a rezistat bombardamentelor rusești necruțătoare, apărarea fiind facilitată de o rețea densă de tuneluri subterane la oțelăria Azovstal.

Ultimii apărători ucraineni ai Mariupol, baricadaţi în uriaşa oţelărie Azovstal, s-au predat forţelor ruse între 16 şi 20 mai, după trei luni de lupte intense.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: