marți

23 aprilie, 2024

12 mai, 2020

Guvernul lucrează la un plan de măsuri economice şi sociale, a spus premierul Ludovic Orban, marți, la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit. ”Sunt mai multe categorii de măsuri, iar primul pilon al reconstrucţiei economice pe care-l gândim este cel al investiţiilor publice”, a anunțat premierul Orban, citat de Agerpres.

Resursele financiare vor fi îndreptate, spune premierul, spre marile obiective de infrastructură din transport, energie, sănătate, educaţie, comunicaţii şi agricultură.

Potrivit premierului, guvernul inventariază în acest moment resursele necesare, pe lângă veniturile bugetului de stat. „Inventarierea acestor venituri este extrem de importantă- noi va trebui să dimensionăm acest program, mai ales, toate măsurile pe care le vom adopta, în funcţie de resursele financiare de care dispunem efectiv. Resursele trebuie să fie mobilizabile în mod realist, pentru că, altfel, dacă iniţiem măsuri pentru care nu avem sprijin financiar, riscăm să provocăm un rău mai mare în economie”, a spus premierul Orban.


Resursle financiare ar urma să fie atrase din surse diverse- finanţatori instituţionali, fonduri europene, titluri de stat sau împrumuturi, fie pe piaţa internaţională, fie pe piaţa internă. ”Gândim un mecanism de obligaţiuni de tiluri de stat care să fie cu adresabilitate către persoanele fizice, către cetăţeni, o emisie de titluri mai amplă în care să creştem capacitatea de finanţare prin aceste obligaţiuni pe care o să le emitem către cetăţeni. De asemenea, încercăm să gândim posibile resurse financiare private pe care le putem angrena în aceste programe de investiţii”, a spus premierul.

În ce priveşte susţinerea companiilor, premierul a anunțat la Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social că este deja în circuit de avizare programul de susţinere a companiilor medii şi mari, similar cu IMM Invest.

Premierul Orban a precizat că Guvernul doreşte să folosească instrumentul ajutorului de stat pentru investiţii greenfield ”care fie sunt realizate de actori noi pe piaţa românească, fie în cadrul unor programe de dezvoltare” ale unor companii prezente deja pe piaţa autohtonă.

”Suntem într-o dezbatere privitoare la instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru a garanta creditele comerciale. Sunt cinci ţări europene care au aplicat astfel de scheme – fie de garantare, fie de contragarantare – şi încercăm şi noi să punem la punct un astfel de mecanism, pentru că situaţia finanţării companiilor din România este o situaţie care duce companiile – din cauza faptului că nu se pot finanţa de pe bursa de valori sau se finanţează limitat din sistemul financiar bancar – mare parte a creditelor sunt credite de tip comercial, credit furnizor. Şi atunci, dacă o companie are probleme financiare, compania respectivă riscă să afecteze mai multe companii, să afecteze cash flow-ul şi sănătatea mai multor companii. Încercăm să punem la punct această schemă de ajutor de stat, pentru a garanta asigurarea creditelor comerciale”, a spus premierul.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: