vineri

26 aprilie, 2024

18 octombrie, 2021

Peter Márki-Zay (foto), primarul conservator al unui oraș din provincie, a câștigat duminică al doilea tur al alegerile primare pentru desemnarea unui candidat unic al Opoziției la poziția de prim-ministru la alegerile generale de anul viitor din Ungaria.

În vârstă de 49 de ani, catolic practicant şi tată a şapte copii, Peter Márki-Za a obţinut 56,71% din voturi, potrivit rezultatelor anunţate în cursul nopţii de duminică spre luni de comisia pentru alegerile primare.

Potrivit Euractiv, alegerile primare au fost organizate de o alianță a șase partide de opoziție, formată anul trecut, într-un efort de a ”învinge” un sistem electoral care îl favorizează pe Viktor Orban și Fidesz.


Peter Márki-Zay a declarat că legăturile strânse ale lui Viktor Orban cu Rusia, China și Turcia nu sunt în concordanță cu ceea ce el a numit valorile europene.

El a mai spus că va revizui acordurile încheiate cu Rusia și China, dacă va ajunge prim-ministru, inclusiv un contract de 12,5 miliarde de euro pentru extinderea centralei nucleare din Paks, care a fost atribuit Rosatom fără licitație, precum și legătură feroviară rapidă între Budapesta și Belgrad.

„Vrem o Ungaria nouă, mai curată, cinstită, nu doar pentru a-l înlocui pe Orban”, a spus el în discursul victoriei, referindu-se la prim-ministrul naţionalist aflat la putere din 2010.

El a lăudat procesul fără precedent care a făcut posibilă selectarea de candidaţi în toată ţara, „capabili să scape de cel mai corupt sistem din istoria milenară a Ungariei” la alegerile legislative, programate pentru luna aprilie a anului viitor.


Marki-Zay va conduce o alianță formată din șase partide de opoziție împotriva lui Orban.

Concurenta sa, avocata proeuropeană de centru-stânga Klara Dobrev, a câştigat 43,29% din voturi. „De acum, îl susţin pe Marki-Zay”, a declarat ea, recunoscându-şi rapid înfrângerea.

Alegerile primare au desemnat candidatul pentru funcţia de şef al guvernului, dar şi pentru mandatul de parlamentar din fiecare circumscripţie electorală.

Organizatorii au numit-o „un succes incredibil”. A mobilizat peste 800.000 de alegători în timpul celor două runde sau aproape 10% din electoratul acestei ţări membre a Uniunii Europene (UE) cu 9,8 milioane de locuitori.

Duminică au participat 662.016 electori, potrivit datelor comisiei pentru alegerile primare.

Pentru primul tur, s-au înscris cinci candidaţi şi Peter Marki-Zay a reuşit să obţină 20% din voturi, în contextul în care el a cheltuit doar 10.000 de euro pentru campanie, fără sprijin financiar sau logistic din partea unui partid politic.

Prezentându-se ca un candidat antielită şi anticorupţie, el a câştigat în special datorită voturilor celor mai tineri.

Peter Márki-Zay a trăit cinci ani în Statele Unite şi Canada şi spune că nu se mai recunoaşte în politica prim-ministrului, acuzat de corupţie şi autoritarism.

În 2018, Peter Marki-Zay a câştigat alegerile municipale din oraşul Hodmezovasarhely (sud-est), cu 44.000 de locuitori, un bastion al majorităţii la putere.

După primul tur al alegerilor primare, el s-a clasat pe locul al treilea, dar a beneficiat de retragerea primarului liberal şi ecologist al Budapestei, Gergely Karacsony (27%).

Victoria lui Peter Marki-Zay este „un coşmar pentru Viktor Orban”, a subliniat analistul Robert Laszlo. „Spre deosebire de Klara Dobrev, el nu poate fi uşor luat în ridicol de premier ca fiind marioneta lui Ferenc Gyurcsany”, a adăugat.

„A fost câştigătorul primarelor cel mai puţin dorit de Fidesz şi pare capabil să atragă noi alegători care sunt încă indecişi”, a spus analistul pentru AFP.

După ani de certuri şi o serie de înfrângeri, este prima dată când opoziţia a decis să facă front comun.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: