marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 octombrie, 2021

Peter Márki-Zay (foto), primarul conservator al unui oraș din provincie, a câștigat duminică al doilea tur al alegerile primare pentru desemnarea unui candidat unic al Opoziției la poziția de prim-ministru la alegerile generale de anul viitor din Ungaria.

În vârstă de 49 de ani, catolic practicant şi tată a şapte copii, Peter Márki-Za a obţinut 56,71% din voturi, potrivit rezultatelor anunţate în cursul nopţii de duminică spre luni de comisia pentru alegerile primare.

Potrivit Euractiv, alegerile primare au fost organizate de o alianță a șase partide de opoziție, formată anul trecut, într-un efort de a ”învinge” un sistem electoral care îl favorizează pe Viktor Orban și Fidesz.


Peter Márki-Zay a declarat că legăturile strânse ale lui Viktor Orban cu Rusia, China și Turcia nu sunt în concordanță cu ceea ce el a numit valorile europene.

El a mai spus că va revizui acordurile încheiate cu Rusia și China, dacă va ajunge prim-ministru, inclusiv un contract de 12,5 miliarde de euro pentru extinderea centralei nucleare din Paks, care a fost atribuit Rosatom fără licitație, precum și legătură feroviară rapidă între Budapesta și Belgrad.

„Vrem o Ungaria nouă, mai curată, cinstită, nu doar pentru a-l înlocui pe Orban”, a spus el în discursul victoriei, referindu-se la prim-ministrul naţionalist aflat la putere din 2010.

El a lăudat procesul fără precedent care a făcut posibilă selectarea de candidaţi în toată ţara, „capabili să scape de cel mai corupt sistem din istoria milenară a Ungariei” la alegerile legislative, programate pentru luna aprilie a anului viitor.


Marki-Zay va conduce o alianță formată din șase partide de opoziție împotriva lui Orban.

Concurenta sa, avocata proeuropeană de centru-stânga Klara Dobrev, a câştigat 43,29% din voturi. „De acum, îl susţin pe Marki-Zay”, a declarat ea, recunoscându-şi rapid înfrângerea.

Alegerile primare au desemnat candidatul pentru funcţia de şef al guvernului, dar şi pentru mandatul de parlamentar din fiecare circumscripţie electorală.

Organizatorii au numit-o „un succes incredibil”. A mobilizat peste 800.000 de alegători în timpul celor două runde sau aproape 10% din electoratul acestei ţări membre a Uniunii Europene (UE) cu 9,8 milioane de locuitori.

Duminică au participat 662.016 electori, potrivit datelor comisiei pentru alegerile primare.

Pentru primul tur, s-au înscris cinci candidaţi şi Peter Marki-Zay a reuşit să obţină 20% din voturi, în contextul în care el a cheltuit doar 10.000 de euro pentru campanie, fără sprijin financiar sau logistic din partea unui partid politic.

Prezentându-se ca un candidat antielită şi anticorupţie, el a câştigat în special datorită voturilor celor mai tineri.

Peter Márki-Zay a trăit cinci ani în Statele Unite şi Canada şi spune că nu se mai recunoaşte în politica prim-ministrului, acuzat de corupţie şi autoritarism.

În 2018, Peter Marki-Zay a câştigat alegerile municipale din oraşul Hodmezovasarhely (sud-est), cu 44.000 de locuitori, un bastion al majorităţii la putere.

După primul tur al alegerilor primare, el s-a clasat pe locul al treilea, dar a beneficiat de retragerea primarului liberal şi ecologist al Budapestei, Gergely Karacsony (27%).

Victoria lui Peter Marki-Zay este „un coşmar pentru Viktor Orban”, a subliniat analistul Robert Laszlo. „Spre deosebire de Klara Dobrev, el nu poate fi uşor luat în ridicol de premier ca fiind marioneta lui Ferenc Gyurcsany”, a adăugat.

„A fost câştigătorul primarelor cel mai puţin dorit de Fidesz şi pare capabil să atragă noi alegători care sunt încă indecişi”, a spus analistul pentru AFP.

După ani de certuri şi o serie de înfrângeri, este prima dată când opoziţia a decis să facă front comun.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: