13 octombrie, 2021

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a ieșit miercuri de la întâlnirea cu președinții PNL și UDMR anunțând: „Nu s-a ajuns la nicio concluzie, nu s-a luat nicio decizie”.

Dacian Cioloș, Florin Cîțu și Kelemen Hunor au discutat miercuri la sediul PNL, timp de o oră, pentru prima dată de la ruperea coaliției de guvernare. La întrevedere a fost invitat și reprezentantul grupului minorităților naționale din Parlament, Varujan Pambuccian.

Rezultatul comunicat public era previzibil în condițiile în care PNL a anunțat, înaintea întâlnirii, că nu a aprobat niciun mandat de negociere pentru președintele partidului.

Dacian Cioloș: Reluăm discuțiile vineri. Așteptăm deciza PNL, noi avem 2 opțiuni- fie refacem coaliția, fie propunem guvern minoritar


Premierul desemnat a vorbit mai în detaliu despre negocierile de miercuri de la sediul USR, anunțând presa că așteaptă vineri un răspuns clar și de la PNL, și de la UDMR: ”Susțin sau nu decizia președintelui, o decizie responsabilă, pe care eu o iau în serios”.

”Intenția mea este să formez un guvern, iar prioritatea mea este refacerea coaliției, să dăm României un guvern cât mai repede. Dată fiind gravitatea situației, nu mă aștept la discuții foarte lungi”, a anunțat Dacian Cioloș.

Premierul desemnat a mai menționat: ”Colegii, Florin Cîțu și Kelemen Hunor, ne-au spus că au nevoie de discuții în partid ca să obțină mandat de negociere, am înțeles că în principal Florin Cîțu are nevoie de acest mandat. O să reluăm discuțiile vineri”.

Referitor la ideea unei majorități cu PSD și AUR, Dacian Cioloș a precizat: ”Am fost foarte clar că pentru noi nu există altă formulă de majoritate, cu PSD sau cu AUR. Este responsabilitatea lor acum, vom vedea dacă PNL își asumă participarea la guvernare”.


”Am prezentat și câteva detalii din programul de guvernare, așteptăm deciziile PNL și UDMR, important de să vedem și în ce măsură își asumă PNL și UDMR responsabilitățile de a contribui la formarea unui guvern. Așteptăm decizia PNL, noi avem două opțiuni: fie refacem coaliția, fie vom propune un guvern minoritar”, a mai spus Dacian Cioloș.

Florin Cîțu: Vedem ce se întâmplă mai departe

După întâlnire, președintele PNL a insistat în declarațiile de presă cu teoria potrivit căreia USR este responsabil de criza guvernamentală și are ”o majoritate testată” în Parlament, cu cu AUR și cu PSD.

Totuși, Florin Cîțu dă senzația că nu mai respinge definitiv colaborarea cu USR.

”Am acceptat întâlnirea din respect pentru români și pentru mandatul dat de președintele Iohannis. Azi nu a fost nicio concluzie. Am primit mandatul dlui Cioloș, o să mai discutăm… Vrem ca România să nu rămână în criză, dar soluția e de la cei care au aruncat România în criză. Nu s-a discutat nimic despre ministere, nu am ajuns așa departe”, a afirmat Florin Cîțu.

BEx PNL a fost convocat pentru ziua de joi.

Kelemen Hunor: Ținta noastră e să găsim o formulă de guvernare

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a exprimat speranța că ”fiecare să mai lase din orgolii, să conștientizeze că nu putem schimba trecutul, dar că putem schimba și viitorul…”

Azi, spune Kelemen Hunor, Dacian Cioloș nu a avut succes, ”dar mai sunt câteva zile până va expira termenul de 10 zile…”

Dacian Cioloș încearcă refacerea coaliției de guvernare, semnalele transmise public arătând că USR este dispus să accepte inclusiv rediscutarea repartizării portofoliilor și susținere acordată PNL pentru ocuparea funcției de președinte al Camerei după demisia lui Ludovic Orban.

Președintele USR a spus marți că, dacă nu va reuși refacerea coaliției cu PNL și UDMR, atunci există două variante – fie să meargă înainte la testul votului cu un guvern monocolor minoritar USR, fie să depună mandatul primit de la președintele Klaus Iohannis.

PNL a avut marţi seara o şedinţă online de Birou Permanent Naţional. Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat că preşedintele liberalilor, Florin Cîţu, nu are un mandat din partea partidului pentru întâlnirea de miercuri, însă surse din partid spun că PNL nu va susține un guvern Cioloș în Parlament.

Dacian Cioloș a fost desemnat luni (11 octombrie) de către Klaus Iohannis să formeze o majoritate guvernamentală și să conducă viitorul cabinet, iar de atunci curge termenul de 10 zile pentru a se prezenta în faţa Parlamentului ca să ceară votul de încredere asupra programului şi întregii liste a Guvernului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: