vineri

26 aprilie, 2024

11 octombrie, 2021

La capătul consultărilor cu partidele parlamentare, președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că îl nominalizează pe Dacian Cioloș pentru poziția de prim-ministru.

Pentru a deveni premier, Dacian Cioloș ar trebui însă să refacă majoritatea guvernamentală cu PNL, o întreprindere destul de dificilă în condițiile în care Florin Cîțu – președintele PNL – a anunțat luni că nu dorește să negocieze cu USR refacerea coaliției.

Demn de remarcat e că la consultările de la Cotroceni, PNL și PSD nu au propus niciun premier – cele două partide care au venit cu soluția unui premier propriu au fost USR și UDMR.


Președintele și-a explicat decizia nominalizării lui Dacian Cioloș în ciuda faptului că marile partide s-au eschivat, prin aceea că țara trece prin probleme dificile – de la pandemie la prețul energie – și că are nevoie de un guvern.

Dacian Cioloș are la dispoziție 10 zile să refacă coaliția

Potrivit prevederilor constituționale, Dacian Cioloș are termen 10 zile de la momentul desemnării să ceară un vot de încredere în Parlament asupra echipei și a programului de guvernare. După primirea programului de guvernare și a listei guvernului, în termen de cel mult 15 zile, trebuie stabilită data ședinței comune a camerelor parlamentare în care se va dezbate programul de guvernare și se va vota guvernul.

În cazul în care guvernul nu primește votul de investitură președintele poate desemna un nou premier.

Ședință la USR pentru desemnarea echipei de negociere

Imediat după anunțul președintelui, Dacian Cioloș a declarat:


”Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.”

USR a convocat luni seara Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.

Singura soluție pentru formarea unei majorități guvernamentale este refacerea coaliției cu UDMR și PNL. Este de așteptat ca PNL, dacă acceptă pierderea poziției de prim-ministru, să ceară ultimativ renegocierea portofoliilor.

Consultările: Cum s-au schimbat poziționările partidelor parlamentare

Președintele Klaus Iohannis a început luni consultările politice pentru formarea unei majorități pentru susținerea unui nou guvern, partidele parlamentare venind la Cotroceni cu abordări diferite față de cele anunțate inițial.

Președintele anunța vineri că nu se așteaptă ca după aceste discuții să fie identificată o soluție de revolvare a crizei guvernamentale.

PNL, fără propunere de prim-ministru

După ce, vineri dimineață, PNL anunțase ca va merge la Cotroceni cu propunerea ca Florin Cîțu să fie nominalizat pentru un nou mandat de premier, partidul s-a repliat și a anunțat că nu va face nicio nominalizare. Modivul oficial al repoziționării: PNL a constatat că în acest moment nu poate coagula o majoritate parlamenară.

Premierul Cîțu exclude în continuare colaborarea cu USR, din cauza faptului că aceasta a votat moțiunea de cenzură alături de PSD și AUR. După consultări, Florin Cîțu a anunțat: ”Încercăm să facem majoritate în perioada următoare”.

La insistențele presei, Cîțu a refuzat să spună cu cine va negocia și care ar fi propunerea de premier dacă PNL ar reuși să formeze o majoritate. ”Toate variantele sunt pe masă”, a afirmat Florin Cîțu.

Delegația PNL care a participat la consultări: Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

PSD caută propria majoritate

PSD a mers la Cotroceni cu echipa: Marcel Ciolacu, Paul Stănescu și 3 reprezentanți ai aleșilor locali, toți exceptați de la repartizarea de bani din Fondul de rezervă.

PSD anunțase inițial că merge la la Cotroceni cu propunerea susținerii unui guvern de ”tehnocrați”, care să gestioneze perioada de criză până în primăvară, când s-ar putea organiza alegeri anticipate. Marcel Ciolacu a anunțat că partidul său nu va susţine un guvern minoritar.

Luni dimineața, președintele Marcel Ciolacu a anunțat că, în situația în care va putea forma o majoritate parlamentară, va avansa președintelui o nominalizare de prim-ministru. După consultări, Marcel Ciolacu a precizat: ”Ori se creează o majoritate puternică pentru susținerea unui guvern, ori se creează o majoritate pentru alegerile anticipate”

USR vine cu o nominalizare: Dacian Cioloș

USR a mers la consultările cu președintele Iohannis cu mandatul de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline și cu mesajul că cea mai bună soluție pentru România este un guvern USR-PNL-UDMR.

USR nu susține o nouă nominalizare a lui Florin Cîțu și a decis, luni dimineață, că în lipsa unei nominalizări făcute de PNL să susțină propria propunere: Dacian Cioloș. Partidul mai cere pentru refacerea coaliției un nou program de guvernare, o schiță a acestuia fiind prezentată la Cotroceni.

După discuții, Dacian Cioloș a spus că președintele a confirmat faptul că nu a primit nicio propunere de prim-ministru. Klaus Iohannis, spune Dacian Cioloș, ”s-a declarat neplăcut surprins” că partidele nu au avut niciun dialog pentru a analiza soluții de deblocare a crizei. Tot Dacian Cioloș spune că președintele a promis ”să analizeze serios” propunerea de premier susținută de USR.

USR a mers la Cotroceni în formula: Dacian Cioloș, Dan Barna, Cristian Ghinea, Cătălin Drulă și Stelian Ion.

Soluția Hunor”: premier UDMR cu un mandat de 6 luni

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat după discuțiile cu președintele Klaus Iohannis că i-a propus acestuia o soluție de criză: desemnarea unui prim-ministru din partea UDMR pentru o perioadă de șase luni până la rezolvarea crizei politice.

Președintele Kelemen Hunor, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, liderul deputaţilor, Csoma Botond, liderul senatorilor, Turos Lorand, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras, au fost cei care au reprezentat UDMR la discuțiile de la Cotroceni.

Uniunea dă, ca de obicei, dovadă de maximă flexibilitate: liderul formațiunii anunță că o soluție foarte bună ar fi continuarea guvernării în vechea formulă, cu PNL și USR, dar nu exclude nici posibile discuții exploratorii cu PSD.

AUR cere un premier independent

Co-președintele AUR, George Simion, a declarat luni, înainte de consultările de la Palatul Cotroceni, că partidul său vrea să propună un premier independent.

George Simon spune că, dacă președintele Iohannis îl va propune din nou pe Florin Cîțu în funcția de prim-ministru, „AUR va iniția procedurile de suspendare a președintelui”. George Simion a mai anunțat că partidul nu va susţine „niciodată” o alianţă PNL-UDMR-USR, pentru că este „toxică”.

După consultări, George Simion a anunțat că i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis să îi ceară demisia lui Florin Cîțu din funcția de premier interimar: „A avut un rictus când am făcut propunerea”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: