cursdeguvernare

sâmbătă

12 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Prima certitudine fiscală după negocieri: vor crește redevențele. Cele 3 trepte ale negocierilor politice.

16 noiembrie, 2021

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat marți că a constatat că ”statul român încasează prea puțin din redevențe”, chestiunea urmând să fie reparată în viitorul apropiat. Atât PNL cât și UDMR au confirmat că marți a fost discutată problema contribuției slabe pe care redevențele o aduc la bugetul de stat și nevoia de a crește aceste venituri pentru a face loc măririlor de salarii și de pensii.

Pe lângă chestiunile de fiscalitate, cele 3 partide au discutat și cine va conduce viitorul guvern, concluzia unanimă fiind că la Cotroceni trebuie prezentată o soluție unică.

Cjiar dacă principiul este agreeat și de Marcel Ciolacu, și de Florin Cîțu, și de Kelemen Hunor, mai sunt de 3 decizii de luat în forurile interne de partid::

  • dacă PNL acceptă soluția premierului prin rotație
  • dacă PNL, sau PSD, acceptă ca celălalt partid să preia primul mandatul
  • dacă cei care exercită mandatul sunt chiar președinții de partid

Pregătiri pentru alinierea redevențelor cu practica UE


”Vedem printr-o lege cum putem regla lucrurile, să vedem ce redevențe și care sunt legile în toată Europa și să le adaptăm și în România”, a precizat marți, după negocieri, Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a promis că miercuri va fi închis cu siguranță ”capitolul social” al negocierilor, adică va fi stabilit exact cu cât vor crește salariile, pensiile și alocațiile, în funcție de studiile de impact pe care Dan Vîlceanu urmează să le prezinte și de soluțiile de optimizare a veniturilor și cheltuielilor statului.

Una dintre soluții, confirmată și de Florin Cîțu, o reprezintă creșterea veniturilor din redevențe, din care statul român a încasat în ultimul an, spune Marcel Ciolacu, doar 1,6 miliarde lei.

Întrebat despre creșterile de venituri planificate pentru anul următor, președintele PNL, Florin Cîțu a afirmat: ”Vedem ce se poate face, de unde găsim resurse… Ne-am uitat și pe redevențe și s-a cerut o analiză comparativă cu UE”. Și președintele UDMR Kelemen Hunor a confirmat dezbaterea, mai ales că, spune Kelemen Hunor, avem legi despre mărirea salariilor și pensiilor, ”dar vrem să mergem mai mult decât spune legea”.


Statul român încasează redevențe din exploatarea tuturor resurselor naturale, de la petrol și gaze, până la pietriș și apă minerală.

PSD așteaptă ca PNL să aprobe varianta de premier prin rotație

La sfârșitul negocierilor de marți, președinții PNL, PSD și UDMR au rezumat pentru presă rezultatele discuțiilor. Toți 3 președinți au detaliat problema prim-ministrului, în care PNL are cea mai complicată decizie de luat.

Din perspectiva PSD, lucrurile par simple. Precizările făcute de Marcel Ciolacu: ”PSD are o decizie de premier prin rotație, așteptăm și de la PNL o decizie similară. Abia apoi putem discuta despre persoane, despre cine e primul. Cred însă că ponderile parlamentare trebuie să primeze”.

Întrebat dacă ar accepta varianta ca Nicolae Ciucă să fie desemnat premier, Marcel Ciolacu a spus că asta este o decizie care trebuie să o ia PNL. În orice caz, a precizat Marcel Ciolacu, PSD nu va accepta un mandat de 3 ani al lui Nicolae Ciucă.

Florin Cîțu: ”Este un premier al Coaliției, nu al PNL”

Președintele PNL, Florin Câțu, a confirmat marți că partidul urmează să ia decizia finală în ceea ce privește premierul noii coaliții și că ”împreună cu PSD vom merge cu o variantă”, la consultările de la Cotroceni. ”Este un premier al Coaliției, nu al PNL, nu o să mergem fiecare cu propunerea lui”, a anunțat Florin Cîțu.

El a precizat că, în continuare, PNL vrea să dea primul premierul, un semn că în BPN se va supune la vot soluția premierului prin rotație deja agreeată de PSD.

Întrebat dacă PNL va merge la Cotroceni cu două variante, una dintre ele fiind Nicolae Ciucă, Florin Cîțu a zâmbit și a spus: ”Exclus”. Soluția unică l-ar forța pe președintele Iohannis să facă numirea propusă de partide.

Până la acel moment însă, PNL are de luat 3 decizii strategice:

  • acceptă sau nu varianta premierului prin rotație
  • acceptă sau nu ca președintele de partid să fie candidat de prim-ministru
  • acceptă sau nu ca PSD să asume primul mandatul de prim-ministru

Kelemen Hunor explică de ce nu merge varianta Ciucă

Fără a avea o miză foarte mare în chestiunea exercitării poziției de prim-ministru, președintele UDMR a fost cel care a explicat deschis problema.

”Dacă formăm o coaliție și mergem la consultări așa, atunci trebuie să mergem cu o singură propunere de premier”, a afirmat Kelemen Hunor. El a precizat că prin ”o singură propunere” nu înțelege un singur nume, ci o soluție comună, pe care a descris-o:

”Premier desemnat trebuie să fie unul dintre președinții de partid, altfel nu merge. Și cine e primul, ceilalți să fie în guvern. Altfel nu se poate”, a spus președintele UMDR.

El a explicat de ce nu are șanse varianta Ciucă: ”Vorbim de funcționalitatea coaliției, dacă nu e președintele de partid atunci începe un război pentru putere în interiorul respectivului partid, noi nu vrem așa ceva”.

Florin Cîțu explică de ce durează atât de mult negocierile

Întrebat de ce durează atât de mult negocierile tripartite, președintele PNL a explicat că procesul de negociere apare la capătul unei lungi perioade de divergențe între PNL și PSD, divergențe care trebuie estompate.

”Nu vreau să grăbim lucrurile, vreau să facem lucrurile bine, să nu ne trezim cu probleme peste 2 luni”, a spus Florin Cîțu, care a precizat că nu este nimic neobișnuit în acest proces.

”Dacă mă uit la Olanda, acolo se negociază din martie, dacă mă uit la Germania…. toată Europa este în criză, România are guvern fucțional, chiar dacă interimar.. După ce ani de zile am stat pe poziții diferite, acum ne-am așezat la masă și căutăm compromisul cel mai bun”, a axplicat președintele PNL.

Discuțiile PNL, PSD, UDMR durează de 10 zile, în condițiile în care fostul premier desemnat Nicolae Ciucă și-a depus mandatul pe data de 1 noiembrie, nereușind să adune voturi pentru învestirea unui guvern minoritar PNL – UDMR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: