miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 noiembrie, 2021

PNL acceptă varianta exercitării alternative (la un an şi jumătate) a poziției de prim-ministru într-un guvern cu PSD, cu condiţia ca primul premier să fie de la PNL. Social-democraţii ar accepta această condiţie doar dacă primul premier nu va fi Florin Cîţu, transmite News.ro.

Negocierile cu PSD pentru formarea majorității de guvernare sunt aproape de finalizare, subiectele care vor fi analizate luni sunt cele legate de protocolul de coaliţie, premier şi portofoliile din noul Executiv PNL-PSD-UDMR. Discuţiile nu sunt tocmai simple, iar termenul indicat pentru aprobarea unui nou executiv este acum pentru săptămâna 21-27 noiembrie.

Cel mai probabil, până vineri, săptămâna aceasta, se va contura noua structură de guvernare, iar votul în Parlament va fi săptămâna viitoare. 


Preşedintele aşteaptă de la cele trei partide, pe lângtă propunerile de premier, şi structura noului Executiv, au precizat sursele liberale. 

Cei de la PNL trebuie să aprobe varianta premierului cu mandat limitat la un an și jumătate în forul său de conducere. ”Liberalii nu vor accepta niciodată ca PSD să aibă primul premierul”, au spus sursele, precizând că premierul trebuie să fie de la PNL obligatoriu. 

Pe de altă parte, şi cei de la PSD au discutat în Consiliul Naţional despre varianta rocadei şi nu vor, la rândul lor, să renunţe la premierul PSD, ca primă variantă în noul Executiv. Social-democraţii ar accepta totuși ca primul premier să fie liberal doar cu condiţia ca acesta să nu fie Florin Cîţu. 

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

PNL afirmă că la consultările de la Cotroceni, partidele pot merge cu mai multe variante de premier, iar preşedintele este cel care va decide pe cine va desemna. 


În împărţirea portofoliilor se va merge pe domenii, PNL vrea să păstreze portofoliile de la Finanţe, Educaţie, Sănătate, Apărare, Energie, Transporturi. Cele două mari partide îşi vor împărţi ministerele în funcţie de importanţa lor, primele cele avizatoare, Justiţie și Finanţe, apoi cele de forţă, Apărare cu Interne, mai departe în funcție de importanță: economice, muncă etc

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: