duminică

19 mai, 2024

12 ianuarie, 2023

Prețurile de consum din SUA au scăzut în decembrie în mod neașteptat, pentru prima dată în mai bine de doi ani și jumătate, pe fondul scăderii prețurilor la benzină și la alte bunuri, ceea ce sugerează că inflația se afla acum pe o tendință susținută de scădere, potrivit Reuters.

Indicele prețurilor de consum a scăzut cu 0,1% luna trecută, după un avans de 0,1% în noiembrie, a anunțat joi Departamentul Muncii din SUA. Aceasta a fost prima scădere a IPC din mai 2020, când economia se contracta din cauza primului val de infecții cu COVID-19.

În cele 12 luni până în decembrie, IPC a crescut cu 6,5%. Aceasta a fost cea mai mică creștere din octombrie 2021 și a urmat unui avans de 7,1% în noiembrie. IPC anual a atins un vârf de 9,1% în iunie, lună în care s-a înregistrat cea mai mare creștere din noiembrie 1981. Inflația rămâne totuși mult peste ținta de 2% a Rezervei Federale.


Presiunile asupra prețurilor se diminuează, deoarece cel mai rapid ciclu de înăsprire a politicii monetare al băncii centrale a SUA din anii 1980 atenuează cererea.

Prețurile benzinei au scăzut cu 12,5% în decembrie, potrivit datelor U.S. Energy Information Administration. Prețurile la mașinile și camioanele second-hand sunt, de asemenea, în scădere pe măsură ce oferta de autovehicule se îmbunătățește. Scăderea cererii i-a lăsat pe retaileri cu stocuri în exces, forțându-i să ofere reduceri pentru produse precum îmbrăcăminte și mobilier.

În vreme ce pe segmentul mărfuri inflația pare să fi cedat, în zona serviciilor aceasta s-a menținut robustă, antrenată de evoluția chiriilor.

Fed a majorat anul trecut rata de politică monetară cu 425 de puncte de bază, de la aproape zero la un interval de 4,25%-4,50%, cel mai mare de la sfârșitul anului 2007. În decembrie, banca centrală a SUA estima că dobânzile vor mai fi majorate cu cel puțin 75 de puncte de bază până la sfârșitul lui 2023.


Excluzând componentele volatile, cum ar fi prețurile alimentare și energetice, IPC a urcat cu 0,3% luna trecută, după ce a crescut cu 0,2% în noiembrie. În cele 12 luni până în decembrie, așa-numitul IPC de bază a crescut cu 5,7% după un avans 6,0% în noiembrie.

Guvernul a raportat săptămâna trecută că economia SUA a creat 223.000 de locuri de muncă în decembrie, mai mult decât dublu față de cele o sută de mii pe care economiștii spun că Fed vrea să le vadă pentru a avea încredere că inflația se răcește.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: