miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 septembrie, 2021

După două luni de declin consecutiv, indicele global al prețurilor produselor alimentare și-a reluat creșterea în august, mai ales din cauza scumpirii zahărului, a uleiurilor vegetale și a unor cereale, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

FAO Food Price Index a urcat până la 127,4 puncte, în august, de la o valoare revizuită de 123,5 puncte în iulie. Creșterea față de august 2020 a fost de 32,9%.


Anul 2021 a început cu un maxim al prețurilor alimentelor din ultimii 5 ani.

(Citiți și: „FAO: Preţurile alimentelor din lume au urcat până la maximul ultimilor 5 ani

Indicele FAO analizează modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

Indicele sectorial al cerealelor s-a majorat cu 3,4% în august, față de iulie, și cu 31,1% față de august 2020. Așteptările privind producţia mai scăzută a unor mari state exportatoare a dus la scăderea preţului la grâu cu 8,8%, în timp ce preţul orzului a urcat cu 9%.


În schimb, preţurile la porumb şi orez au scăzut luna trecută.

Indicele uleiurilor vegetale a urcat cu 6,7% în august față de minimul primelor cinci luni ale anului.

Lactatele s-au iefitnit marginal dar sunt încă mai sumpe în medie cu 13,6% față de august 2020.

Indicele cărnii este cu 22% mai sus decât în urmă cu un an.

Problemele zahărului și cerealelor

Preţul zahărului a urcat cu 9,6%, pe fondul incertitudinilor privind producţia din Brazilia, cel mai mare exportator global de zahăr.

Din cauza secetei persistente din acest an din câteva ţări mari producătoare de cereale, FAO a înrăutăţit estimările privind producţia mondială de cereale în acest an, la aproape 2,788 miliarde tone, în scădere faţă de precedenta prognoză, de 2,817 miliarde tone, potrivit  datelor citate de Reuters și Reliefweb.

Cea mai semnificativă revizuire a fost în cazul producţiei de grâu, în scădere cu 15,2 milioane tone faţă de estimarea din iulie, la 769,5 milioane tone, în special din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din Statele Unite, Canada, Kazahstan şi Rusia.

Conform unor recente prognoze publicate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), preţul produselor agricole şi alimentare ar urma să înregistreze o corecţie în primii ani ai perioadei 2021-2030.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: