Comisarii Ylva Johansson, Margaritis Schinas și Iliana Ivanova prezintă miercuri o inițiativă europeană care vizează piața muncii din UE. Bruxelles vrea să creeze o platformă online pentru a ”potrivi” ofertele de muncă din UE cu lucrători care doresc să se mute în Europa, anunță Politico.
Problema: Odată cu pensionarea baby boomers, companiile din UE se plâng din ce în ce mai mult de o ”piață îngustă” a muncii. „Este nevoie de oameni în sectoare precum construcții, TIC și asistență medicală”, a declarat Politico comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson.
Soluția Comisiei este să faciliteze migranților să găsească și să aplice pentru locuri de muncă în întreaga UE. „Ne asigurăm că oamenii pot veni în UE în mod legal, acolo unde există locuri de muncă care se potrivesc cu abilitățile și calificările lor și unde există lipsuri clare pe piața muncii internă”, a precizat Ylva Johansson. Ea spune că inițiativa este „parte a managementului migrației.”
Platforma va fi similară cu EURES, rețeaua pentru agențiile de locuri de muncă din UE, care listează în prezent peste 4 milioane de locuri de muncă. Ideea este de a atrage persoane din afara UE aflate în căutarea unui loc de muncă cu posturi pentru care nu există suficienți candidați locali.
”Cu cât este mai transparent și ușor de utilizat modul nostru de a-i atrage pe cei cu abilitățile potrivite, cu atât mai mult le arătăm oamenilor că, pur și simplu, nu merită să riște să încerce să traverseze Mediterana”, a mai spus Ylva Johansson.
Cu toate acestea, oficialii UE admit că unele dintre principalele obstacole în calea migrației legale – recunoașterea diplomelor și acordarea permiselor de muncă – nu vor fi abordate de noile reguli, deoarece acestea sunt o competență a guvernelor naționale.
***
Un răspuns
Suprapopulare si salarii mentinute mici. Asta e ideea salvatoare a unor comisari.
Asta e vizibil in Europa de Vest de 30 ani deja si aparent populatia inca n-a inteles ca aducerea de imigrantii continuu in tarile lor nu va face decat sa tina salariile jos si sa creasca masiv presiunea pe chirii, preturile caselor, sistemul de asistenta sociala si cel de sanatate adica degradarea continua a calitatii vietii.
Tarile din zona Euro inca au rezistat prin cresterea masiva a datoriilor publice si mai ales prin
tiparirea de bani in nestire de catre BCE care a ajuns la 7000 de miliarde euro detinere de active si care nu va mai putea
face acelasi lucru in continuare fara sa devalorizeze euro fata de dolar.