marți

25 iunie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

19 iulie, 2023

România este țara europeană cu cel mai mare procent de angajați care nu au avut niciodată nevoie să folosească un device digital la serviciu (56,7% din total) și, totdată, cu cel mai mic procent de angajați cu locuri de muncă ce presupun folosirea aproape permanentă a unui astfel de instrument sau care lucrează doar pe dispozitive digitale (12%). Pe de altă parte, are una dintre cele mai reduse ponderi de salariați suprasolicitați fizic la locul de muncă.

Aproape 30% din angajații europeni cu vârste între 15 și 74 de ani lucrau anul trecut aproape sau numai pe device-uri digitale, conform unor date publicate de Eurostat.

Ponderea a variat de la 46,6% din angajații luxemburghezi care și-au desfășurat activitatea folosind permanent sau aproape tot timpul astfel de dispozitive, până la lucrătorii români și bulgari, în rândul cărora doar 11,98, respectiv 12% și-au desfășurat anul trecut activitatea numai pe dispozitive digitale:


În Polonia, ponderea este de 20,68%, similar cu Cehia și cu o treime sub media UE, în Germania a fost de 31,73%, ușor peste media europeană, iar campionii, cu peste 40 pp sunt: Luxemburg (46,63%), Țările de Jos (40,89%) și Suedia 40,56%).

Ce joburi au românii? Clasamentele unui puzzle greu de descifrat

România nu are cel mai ridicat procent de angajați cu joburi ce presupun aproape sau numai muncă fizică intensă

În mod surprinzător, România, țara UE cu cea mai mare pondere a lucrătorilor cu salariu minim pe economie și cu 11% din totalul populației ocupate angrenată în agricultură,se situează peste media europeană și chiar printre statele membre cu cele mai mari ponderi cu angajați care nu trebuie să depună aproape sau deloc efort fizic intens. Procentul este mai mare decât cel din Germania.

Aproximativ 66,51% din angajații României au locuri de muncă ce impun foarte puțin sau deloc efort fizic susținut, mult peste media UE, de 59,70%. În Germania procentul este cu cinci pp sub România (61,20%), în Polonia este cu aproximativ nouă procente mai redus, iar în Franța cu aproape 15 puncte procentuale mai mic.

Luxemburg (81,15%), Țările de Jos (74,16%), Suedia (72,8%) și Danemarca (70,10%) sunt statele membre cu cele mai mari procente de salariați care au joburi în care nu trebuie aproape sau deloc să apeleze la efort fizic susținut.


Urmează Belgia și România, cu ponderi similare.

Printre cele mai mici procente de lucrători suprasolicitați fizic, similar statelor nordice

Dacă situația este privită invers, ca pondere a celor care depun efort fizic intens în timpul programului de lucru, România se aseamănă cu statele nordice, care au însă economii cu valoare adăugată mare și puternic tehnologizate.

Astfel, țara noastră se află în grupul celor șapte state membre unde procentul angajaților care au nevoie de efort fizic intens la muncă se situează sub 10% din totalul lucrătorilor, în timp ce media europeană este de 16,1%:

  • Cehia – 9,3%
  • România – 9,2%
  • Danemarca – 8,8%
  • Estonia – 8,4%
  • Luxembourg – 7,8%
  • Țările de Jos – 7,3%
  • Suedia – 7%

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: