Cehia, stat care deține președinția rotativă a UE, va face eforturi pentru un acord la nivelul UE cu privire la impozitul minim global pe profit de 15%, ministrul de finanțe Zbyněk Stanjura propunându-și ca termen limită sfârșitul lunii octombrie, transmite Euractiv.
Impozitarea echitabilă a marilor companii multinaționale a fost convenită anul trecut la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Pe baza acestui acord, Comisia Europeană a prezentat o propunere care ar trebui să implementeze reforma OCDE la nivelul UE.
„Acum căutăm un consens în cadrul Uniunii Europene în timpul președinției noastre și ne propunem să găsim acel consens până la sfârșitul lunii octombrie”, a declarat Stanjura pentru televiziunea publică.
Potrivit propunerii Comisiei, impozitul ar fi impus companiilor cu venituri anuale mai mari de 750 de milioane de euro.
Deși Parlamentul European sprijină propunerea Comisiei, statele membre nu au ajunsă încă la consensul necesar. La reuniunea miniștrilor de finanțe ai UE din iunie, propunerea a fost blocată de Ungaria, care a susținut că impozitul minim i-ar putea afecta economia și ar putea pune în pericol locurile de muncă.
Ungaria impune în prezent un impozit pe profit de 9%, printre cele mai mici din UE. Pentru a fi aprobată, reforma fiscală are nevoie de unanimitate în rândul statelor UE. Propunerea a fost blocată anterior și de Polonia, dar Varșovia a renunțat la dreptul de veto în timpul negocierilor conduse de președinția franceză a UE din prima jumătate a anului.
În Cehia, există un consens politic cu privire la necesitatea implementării unui impozit minim global pe profit.