11 septembrie, 2017

Sursă foto: Agerpres

Abandonul școlar a ajuns la o rată alarmantă și numărul mare de analfabeți funcționali sunt insuccese ale sistemului educațional ce ar putea condamna România la involuție, a avertizat președintele Klaus Iohannis, luni, în discursul ținut la Colegiul „Gheorghe Şincai”, unde a participat la ceremonia de începere a anului școlar.

Aproximativ 2,3 milioane de copii cuprinși în învățământul preuniversitar au început luni cursurile anului școlar 2017-2018.

Dintre aceștia, 165.000 sunt elevi în clasa pregătitoare, iar aproape 400.000 sunt înregistrați în grădinițe.


„O altă problemă este abandonul şcolar, care în ultimii an a atins o rată alarmantă, una dintre cele mai mari în UE. Nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autorităţile centrale la cele locale, de la un guvern la altul sau de la şcoală în familie. Succesul sistemului educaţional este singura cale de supravieţuire a României puternice, iar eşecul său ne condamnă la involuţie”, a mai spus sursa citată.

Șeful statului a criticat sistemul de învăţământ din România, amintind rezultatele de la testele PISA, care arată procente uriașe de elevi incapabili să înţeleagă texte simple:

„Este clar că, indiferent de modul cum va arăta România, de cum se va dezvolta economia şi de cum vom construi strategia naţională pe Educaţie, avem o serie de provocări urgente cărora trebuie să le răspundem, chiar dacă ne place să credem că am bifat misiune îndeplinită pe tema alfabetizării, cânva prin anii `60 deja, o mare parte dintre elevi termină şcoala ca analfabeţi funcţional. Adică deşi pot citi, nu pot înţelege semnificaţia unui text scris şi întâmpină dificiultăţi chiar şi în cele mai uşoare situaţii”, a spus Klaus Iohannis, citat de Mediafax.

Fiecare început de an școlar „îi ia pe unii prin surprindere”

„Din nefericire, condiţiile de studiu nu sunt peste tot aşa de bune ca în colegiul vostru. Există, din păcate, mulţi elevi din România fără manuale sau care învaţă în clădiri care nu respectă standarde minime. Se pare că de fiecare dată începerea noului an şcolar pe unii îi ia prin surprindere.


Fiecare guvern ridică din umeri aratând cu degetul guvernul de dinainte. Aşa lucrurile nu se îmbunătăţesc. În România anului 2017 soluţia salvatoare a ajuns să fie reintroducerea şi reîntoarcerea la metode de mult apuse ca, de exemplu, manualul unic sau recentralizarea la Bucureşti a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăţi la nivel local. Aceasta abordare nu este cea bună”, a declarat Klaus Iohannis.

Legea educației, „un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu”

„Părinții și elevii sunt supuși unor schimbări majore în sistemul de învățământ o dată la câțiva ani sau, mai nou, mai des, ceea ce le limitează semnificativ posibilitatea de a-și planifica traseul educațional.

Chiar în această vară am trimis Parlamentului spre reexaminare trei inițiative legislative care modificau nu știu a câta oară cadrul actual care deja este confuz și greoi. Legea educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle al cărei piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imaginea unitară.

Una din prioritățile mele este construirea unei Românii educate, în care sistemul de învățământ este așezat pe un făgaș predictibil și care are elevul în centru. Cred întră-o viziune pe termen alung asupra educației”, a declarat Klaus Iohannis.

Reamintim că ministrul Educației, Liviu Pop, a anunțat că PSD și ALDE pregătesc o nouă lege în domeniu, care va fi discutată anul viitor în Parlament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: