sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 martie, 2021

Președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat îngrijorat de faptul că Turcia va încerca să influențeze următoarele alegeri din Franța, anunță Bloomberg.

„Amenințările nu sunt voalate, cred că trebuie să fim foarte lucizi”, a declarat marți Macron în timpul unui interviu acordat postului TV France 5.


Relațiile dintre Emmanuel Macron și omologul său turc, Recep Erdogan, au fost tensionate în ultimul an din cauza mai multor subiecte, de la explorările de hidrocarburi ale Turciei în estul Mediteranei la măsurile luate de Paris pentru combaterea extremismului islamist.

Cei doi președinți au făcut un schimb de scrisori în luna ianuarie în care au convenit să încerce să repare relațiile bilaterale, discutând ulterior direct, în cadrul unei videoconferințe organizate la începutul lunii martie.

(Citiți și:”Analiză / Dan Dungaciu: „Dumnezeu își ia revanșa!” – versiunea turcească”)

Președintele Macron nu a explicat cum ar putea Turcia să încerce să se amestece în alegerile franceze sau dacă se referea la alegerile regionale programate pentru luna iunie, la scrutinul prezidențial din 2022 sau la ambele.

Acesta a declarat doar că Turcia „se va folosi de opinia publică”, făcând cel mai probabil referire la influența pe care Ankara o are asupra diasporei din Franța prin intermediul rețelei de școli, moschei și alte organizații.


Președintele Macron a precizat totuși că dialogul cu Turcia este în continuare necesar și subliniind că aceasta este un partener comercial important și un aliat cheie în combaterea imigrației ilegale în Europa din Orientul Mijlociu.

(Citiți și:”Franța și-a rechemat ambasadorul din Turcia după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a spus că Emmanuel Macron are nevoie de un control psihiatric”)

„Dacă spui peste noapte: Nu mai putem colabora cu tine, gata cu discuțiile, atunci deschizi ușile și ai 3 milioane de refugiați sirieni care sosesc în Europa”, a afirmat liderul francez.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Emmanuel Macron a abordat probleme legate de islam în contextul atacurilor teroriste care au zguduit Franța în ultimii ani, încercând în același timp să atragă alegători care ar putea vota cu Marine Le Pen la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Întrucât Erdogan se erijează într-un campion al islamului sunit, cei doi lideri au intrat în conflict și ambii au încercat să folosească disputa pentru a câștiga capital electoral pe plan intern, divergențele dintre cei doi fiind exacerbate de activitățile Turciei din estul Mediteranei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: