vineri

3 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 octombrie, 2020

Președintele francez Emmanuel Macron și-a rechemat ambasadorul de la Ankara pentru consultări, după ce Recep Tayyip Erdogan l-a insultat, afirmând că are nevoie de un control psihiatric, relatează BBC News.

Recep Tayyip Erdogan a spus că Emmanuel Macron ar trebui să își facă un control privind sănătatea mintală după ce liderul de la Paris s-a angajat să apere valorile seculare și să lupte împotriva islamului radical.

Franța ”nu va renunța la caricaturile sale”, a declarat președintele francez, a începutul săptămânii. Ilustrarea profetului Mohamed provoacă mari ofense musulmanilor, deoarece tradiția islamică interzice în mod explicit imagini ale sale. Pe de altă parte, secularismul de stat – sau laicitatea – este esențial pentru identitatea națională a Franței. Limitarea libertății de exprimare pentru a proteja sentimentele unei anumite comunități subminează unitatea țării.


„Afirmaţiile preşedintelui Erdogan sunt inacceptabile. Excesele şi grosolănia nu sunt o metodă. Îi cerem lui Erdogan să schimbe cursul politicii sale deoarece este periculoasă din toate punctele de vedere. Nu intrăm în polemici inutile şi nu acceptăm insulte”, a comentat preşedinţia franceză pentru AFP.

Preşedinţia franceză a remarcat, de asemenea,”declaraţiile foarte jignitoare din ultimele zile” ale preşedintelui turc,”în special apelul la boicotarea produselor franceze”.”De la ofensiva sa în Siria, Franţa nu a încetat să denunţe comportamentul preşedintelui Erdogan, iar ultimele săptămâni ne-au dat dreptate”, notează aceasta.

Palatul Elysée a cerut din nou sâmbătă „Turciei să pună capăt aventurilor sale periculoase în Marea Mediterană şi în regiune” şi a denunţat „comportamentul iresponsabil” al Ankarei în conflictul din Nagorno-Karabah.

„Tot ce se poate spune despre un şef de stat care tratează astfel milioane de membri ai diferitelor comunităţi religioase este: mergeţi să faceţi un consult al sănătăţii mintale”, a declarat Erdogan într-un discurs televizat. În urmă cu două săptămâni, preşedintele turc a denunţat drept o provocare declaraţiile preşedintelui francez referitoare la „separatismul islamist” şi la necesitatea „structurării islamului” în Franţa.


În noiembrie anul trecut, preşedintele Turciei a mai pus o dată sub semnul întrebării sănătatea mintală a lui Emmanuel Macron, în replică la declaraţiile preşedintelui francez despre „moartea cerebrală” a NATO, invitându-l pe acesta să „îşi examineze propria moarte cerebrală”.

Parisul şi Ankara au viziuni contradictorii pe mai multe dosare de politică externă: de la tensiunile din Mediterana de Est şi conflictul din Libia, până la cel din Nagorno-Karabah.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: