vineri

19 aprilie, 2024

14 iulie, 2017

Administrația Prezidențială anunță vineri că preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să reexamineze Legea de aprobare a OG 7/2013, care permanentizează impozitul de 60% asupra veniturilor operatorilor economici care au rezultat din dereglementarea preţului la gazele naturale.

În cererea adresată Parlamentului, preşedintele Iohannis aminteşte că în anul 2013 Guvernul a decis supraimpozitarea veniturilor suplimentare obţinute de operatorii economici care desfăşoară activităţi de extracţie şi comercializare a gazelor naturale, printr-o formulă predefinită, pe un orizont temporar limitat, încasarea acestei taxe speciale fiind motivată de necesitatea sprijinirii segmentului consumatorilor vulnerabili.

În acest sens, Ordonanţa Guvernului nr. 7/2013 instituia un impozit de 60% asupra acestor venituri, impozit ce are un caracter temporar şi extraordinar, putând fi aplicat până la data de 31 decembrie 2017.


Legea de aprobare a ordonanţei a adus însă modificări substanţiale ordonanţei prin crearea unui prag suplimentar de impozitare şi aplicarea acestei supraimpozitări pe termen nelimitat.

”Date fiind raţiunile specifice, cu caracter temporar şi extraordinar ale introducerii acestui impozit, considerăm că reglementarea lui ar trebui să urmeze acelaşi caracter temporar. Luând în considerare importanţa deosebită a cadrului de reglementare pentru performanţa sectorului de petrol şi gaze, considerăm că este esenţială definirea unui cadru fiscal şi legislativ predictibil şi stabil, propice creării unor planuri de afaceri pe termen lung, pentru continuarea investiţiilor curente şi stimularea de noi investiţii. De asemenea, pentru îndeplinirea obiectivelor de natură socială, considerăm necesar ca această lege să prevadă un mecanism transparent, în baza principiului echivalării între impozitare şi protecţia consumatorului vulnerabil”, se arată în cererea de reexaminare trimisă Parlamentului de către Administraţia Prezidenţială.

Un alt argument invocat de către președintele Iohannis pentru reexaminare este faptul că modificările aduse în Parlament au fost operate doar de către Camera Deputaţilor, forul decizional.

”Ca urmare, formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului reflectă soluţii legislative substanţial diferite. În acest sens, semnalăm că, potrivit jurisprudenţei Curţii Constituţionale, dezbaterea parlamentară a unui proiect de lege nu poate face abstracţie de evaluarea acestuia în plenul ambelor Camere ale Parlamentului. În caz contrar, am admite ca o singură Cameră, respectiv cea decizională, să legifereze în mod exclusiv, ceea ce ar contraveni în mod flagrant principiului bicameralismului”, se mai arată în solicitarea președintelui.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: