fbpx Modifica setari cookieuri

Chestiunea

Tendință vizibilă de revenire a industriei, în ciuda cifrelor conjuncturale: Obiectiv – refacerea rapidă a nivelului atins în 2018

România a consemnat în luna august 2020 o scădere de -10,5% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută) iar valoarea față de aceeași… Mai mult

14.10.2020

La obiect

Pleacă la promulgare: 2.000 de lei lunar, stimulent de risc acordat profesorilor pe perioada stării de alertă/urgență

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat marţi proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice determinate… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Dobânda pe termen lung a scăzut sub pragul de 3,5% dar rămâne cea mai ridicată din UE. Observații

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut în luna septembrie 2020 sub pragul de 3,5%, potrivit datelor publicate de Eurostat și calculate de… Mai mult

13.10.2020

La obiect

Indice negativ de prețuri, ”pe bază de cartofi”, în septembrie. Inflația anuală, în scădere la 2,45%

Preţurile de consum s-au diminuat per total cu -0,14% în luna septembrie 2020, potrivit datelor publicate de INS iar inflația anuală a scăzut la 2,45%,… Mai mult

13.10.2020

Preşedintele Băsescu ar putea denunţa pactul de coabitare cu premierul Ponta: “Independenţa justiţiei s-a prăbuşit ieri”

de Mariana Bechir 3.10.2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, că există posibilitatea să denunţe contractul de coabitare semnat cu premierul Victor Ponta, deoarece “independenţa justiţiei s-a prăbuşit ieri”, după ce procurorul general al României l-a schimbat din funcţie pe şeful Secţiei I din DNA, Lucian Papici.

“Nu-l mai girez pe Victor Ponta, pentru că a încălcat grav pactul”, a spus Traian Băsescu, şi fiindcă “s-au băgat cu bocancii în justiţie, de dragul lui Dragnea” – a declarat șeful statului pentru Evenimentul zilei TV.

“O să fac o analiză şi în după-amiaza asta mă voi pronunţa. Categoric, cel mai important punct, independenţa justiţiei, s-a prăbuşit ieri, cu binecuvântarea premierului Ponta şi acest lucru mă face să mă îndrept spre denunţarea pactului de coabitare şi informarea tuturor partenerilor în faţa cărora mi-am pus obrazul”, a spus Traian Băsescu.

“Eu trebuie să fac o analiză, cu ce a respectat şi ce nu a respectat Ponta, şi să văd dacă are rost să îl mai menţinem (pactul)”, a spus Traian Băsescu. Analiza este necesară, pentru a înlătura eventualele confuzii, pentru ca nimeni să nu creadă că şeful statului girează ce fac Victor Ponta şi Procurorul General, a explicat preşedintele.

“Iată că Victor Ponta se dovedeşte mincinos, până şi cu un document politic extrem de important care l-a făcut frecventabil în Europa”, a mai spus Traian Băsescu.

Acordul de coabitare a fost semnat pe 12 decembrie 2012, de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, şi include un “cod de conduită general”, un “mecanism de soluţionare a disputelor”, precum şi responsabilităţile care-i revin fiecăruia.

“Este o imixtiune a politicului, care pur şi simplu a dat ordin procurorului general să facă ceva, după cele două şocuri” venite pentru USL în zilele trecute: trimiterea în instanţă a dosarului de şantaj în care este inculpat şi Dan Voiculescu, şi finalizarea dosarului în care este acuzat Liviu Dragnea de fraude la referendumul de anul trecut.

“Cred că am probe” în sensul dovedirii imixtiunii politice”, a susţinut şeful statului, amintind discuţia avută marţi, la şedinţa CSAT, cu ministrul Justiţiei. Traian Băsescu a povestit că i-a cerut lui Robert Cazanciuc să fie atent la numirile pentru DNA şi i-a spus că regula este ca şeful DNA să propună numirile pe funcţiile din structura anticorupţie.

Traian Băsescu a dezvăluit că l-a sunat pe procurorul General al României, Tiberiu Niţu, înainte ca acesta să trimită la DNA faxul prin care era înlocuit Lucian Papici: “Eu l-am sunat să-i spun că nu e bine… Se aflase. Am acţionat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă, eu ştiind că e mare agitaţie pe subiect, în interiorul PSD. Ei au mizat că vor face schimbarea lui Papici înainte de finalizarea dosarului (dosarului referendumului – n.r.). Ei nu au ştiut că la ora la care au luat decizia dosarul era finalizat şi trimis la Kovesi”, a mai spus preşedintele României.

Update: Dan Voiculescu a scris pe blogul său că preşedintele ar trebui suspendat din cauza intervenţiilor făcute în legătură cu numirile de la DNA.

El s-a referit la discuţia telefonică a preşedintelui cu procurorul general, Tiberiu Niţu, şi la dialogul pe care Traian Băsescu l-a avut cu ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, după şedinţa CSAT.

Cel care a dezvăluit aceste discuţii a fost chiar preşedintele, în interviul de joi.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, a transmis presei, joi seara, o declaraţie prin care explică:

“Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, se arată îngrijorat de faptul că, în ultimele zile, prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, a intervenit în justiţie de o manieră fără precedent de la intrarea României în Uniunea Europeană. În virtutea prevederilor Articolului 80, aliniatul (2) din Constituţia României, potrivit cărora «preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcşionare a autorităţilor publice», domnul preşedinte Traian Băsescu a discutat, marţi, 1 octombrie a.c., după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, cu ministrul Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cerându-i să respecte Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în care se precizează că procurorul-şef al DNA face propuneri pentru funcţiile de conducere din această instituţie. Ulterior, miercuri, 2 octombrie a.c., domnul preşedinte Traian Băsescu l-a contactat telefonic pe procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaşie şi Justiţie, domnul Tiberiu-Mihail Niţu, pentru a-l atenţiona să nu cedeze la presiunile politice care se fac asupra domniei sale şi să ţină cont de faptul că, potrivit Regulamentului de ordine interioară al DNA, procurorul-şef al Direcţiei recomandă «delegarea procurorilor la Direcţia Naţională Anticorupţie».”

Update: Premierul Ponta s-a întâlnit, joi, la Guvern, cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, pentru o discuţie, în contextul situaţiei create de revocarea lui Lucian Papici de la conducerea Secţiei I DNA, transmite MEDIAFAX.

Update: Freedom House consideră că afirmaţiile făcute de premier miercuri seara, la RTV, cu sintagme ca “dosare politice” şi “procuror băsist, morarist, macovist” reprezintă o “imixtiune gravă a puterii politice în actul de justiţie”.

“Demiterea celor doi procurori (a lui Lucian Papici şi a adjunctului său, Mariana Alexandru) transmite un semnal politicienilor din toate partidele, dar şi magistraţilor, că perioada 2000-2004 nu a apus definitiv şi că justiţia (Parchetul în mod special) poate fi subordonată din nou politicului”, se arată într-un comunicat al Freedom House România.

Update:  Procurorul Papici  a cerut CSM să-i apere reputaţia profesională

Procurorul Lucian Gheorghe Papici, din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a DNA, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să îi apere reputaţia profesională şi imaginea publică în legătură cu afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta în mass-media, arată un comunicat al Direcţiei.

Lucian Papici consideră că “afirmaţiile denigratoare făcute de prim ministru îi afectează reputaţia profesională, deoarece acestea pun la îndoială obiectivitatea sa în instrumentarea dosarelor penale, probitatea morală şi profesională”.

“În cererea adresată CSM, procurorul Papici Lucian Gheorghe susţine că, prin afirmaţiile făcute de primul ministru – din care reproduce textual «Papici a făcut dosare politice» şi «De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?» – se creează opiniei publice sentimentul că primul ministru, care este om politic, este în realitate cel care hotărăşte asupra menţinerii sau nu în funcţia de conducere a unui procuror, cu toate că nu are atribuţii legale în acest sens”, a mai arătat DNA în comunicat.

Lucian Papici, procurorul din Direcţia Naţională Anticorupţie care s-a ocupat de Dosarul fraudelor de la referendum, în care este acuzat şi Liviu Dragnea, a fost înlocuit miercuri de la conducerea Secţiei I a DNA, la numai o săptămână după ce i se reînnoise delegarea pe funcţie.

Încetarea delegării a fost decisă de către procurorul general al României, Tiberiu Niţu, care a delegat-o mai apoi pe Iuliana Bendeac (tot procuror de la DNA şi care s-a ocupat de dosarul de şantaj al lui Dan Voiculescu, dosar trimis de curând în instanţă).

Numirea acesteia s-a făcut la propunerea ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Dosarul referendumului, în care este acuzat Liviu Dragnea, se află pe masa procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, care trebuie să decidă dacă acest caz se închide sau este trimis instanţei.

Parchetul General (PG) a explicat înlocuirea procurorului Papici prin faptul că ministrul Justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) noile numiri. În comunicatul PG nu se spune însă data la care s-au transmis aceste noi numiri la CSM, fapt care ar explica, poate, de ce Lucian Papici a fost demis la doar o săptămână după ce îi fusese reînnoită delegarea.

Se actualizează

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.10.2013

Lăsați un comentariu


Stiri

Ministrul Oros: Guvernul a acceptat alocarea a 7,2 miliarde de euro pentru agricultură. Priorități – ferma de familie, gestionarea apei

Vladimir Ionescu

Guvernul României şi premierul Ludovic Orban au acceptat alocarea a 7,25 de miliarde de euro pentru agricultură, a anunțat duminică ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,… Mai mult

Europa

Marea Chinei de Sud – noul focar global de tensiuni: SUA trimit patrule ale gărzii de coastă pentru a contracara activitățile destabilizatoare ale Beijingului

Vladimir Ionescu

Statele Unite au anunţat vineri trimiterea de nave de patrulare ale gărzii de coastă în Pacific pentru a contracara activităţile “destabilizatoare” ale Beijingului în zonele… Mai mult

Europa

Franța și-a rechemat ambasadorul din Turcia după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a spus că Emmanuel Macron are nevoie de un control psihiatric

Vladimir Ionescu

Președintele francez Emmanuel Macron și-a rechemat ambasadorul de la Ankara pentru consultări, după ce Recep Tayyip Erdogan l-a insultat, afirmând că are nevoie de un… Mai mult

Europa

Jens Stoltenberg, NATO: Afganistan ar putea deveni un “rai” al teroriștilor după retragerea trupelor alianței

Razvan Diaconu

NATO se confruntă cu o dilemă în Afganistan şi trebuie să decidă dacă va părăsi ţara, riscând astfel ca aceasta să devină un rai al… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban: După alegeri urmează patru ani de ”pace politică”. România are șansa de a deveni un tigru al Europei Centrale și de Est

Vladimir Ionescu

După alegerile parlamentare vor urma patru ani de ”pace politică”, a afirmat sâmbătă premierul Ludovic Orban, adăugând că oportunitățile pe care le are România reprezintă… Mai mult

Europa

Parlamentul European a adoptat poziția sa asupra reformei Politicii Agricole Comune

Vladimir Ionescu

Parlamentul European (PE) a aprobat vineri poziţia sa cu privire la reforma Politicii Agricole Comune (PAC) a UE, care cuprinde în special obligaţii de mediu… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban, despre un eventual lockdown: Obiectivul nostru este ca economia să funcționeze în parametrii obișnuiți

Razvan Diaconu

Întrebat dacă ar fi oportună varianta unui lockdown în România, premierul Ludovic Orban a afirmat că obiectivul executivului este ca oamenii să ducă o viaţă… Mai mult