vineri

29 martie, 2024

3 octombrie, 2013

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, că există posibilitatea să denunţe contractul de coabitare semnat cu premierul Victor Ponta, deoarece „independenţa justiţiei s-a prăbuşit ieri”, după ce procurorul general al României l-a schimbat din funcţie pe şeful Secţiei I din DNA, Lucian Papici.

„Nu-l mai girez pe Victor Ponta, pentru că a încălcat grav pactul”, a spus Traian Băsescu, şi fiindcă „s-au băgat cu bocancii în justiţie, de dragul lui Dragnea” – a declarat șeful statului pentru Evenimentul zilei TV.

„O să fac o analiză şi în după-amiaza asta mă voi pronunţa. Categoric, cel mai important punct, independenţa justiţiei, s-a prăbuşit ieri, cu binecuvântarea premierului Ponta şi acest lucru mă face să mă îndrept spre denunţarea pactului de coabitare şi informarea tuturor partenerilor în faţa cărora mi-am pus obrazul”, a spus Traian Băsescu.


„Eu trebuie să fac o analiză, cu ce a respectat şi ce nu a respectat Ponta, şi să văd dacă are rost să îl mai menţinem (pactul)”, a spus Traian Băsescu. Analiza este necesară, pentru a înlătura eventualele confuzii, pentru ca nimeni să nu creadă că şeful statului girează ce fac Victor Ponta şi Procurorul General, a explicat preşedintele.

„Iată că Victor Ponta se dovedeşte mincinos, până şi cu un document politic extrem de important care l-a făcut frecventabil în Europa”, a mai spus Traian Băsescu.

Acordul de coabitare a fost semnat pe 12 decembrie 2012, de preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, şi include un „cod de conduită general”, un „mecanism de soluţionare a disputelor”, precum şi responsabilităţile care-i revin fiecăruia.

„Este o imixtiune a politicului, care pur şi simplu a dat ordin procurorului general să facă ceva, după cele două şocuri” venite pentru USL în zilele trecute: trimiterea în instanţă a dosarului de şantaj în care este inculpat şi Dan Voiculescu, şi finalizarea dosarului în care este acuzat Liviu Dragnea de fraude la referendumul de anul trecut.


„Cred că am probe” în sensul dovedirii imixtiunii politice”, a susţinut şeful statului, amintind discuţia avută marţi, la şedinţa CSAT, cu ministrul Justiţiei. Traian Băsescu a povestit că i-a cerut lui Robert Cazanciuc să fie atent la numirile pentru DNA şi i-a spus că regula este ca şeful DNA să propună numirile pe funcţiile din structura anticorupţie.

Traian Băsescu a dezvăluit că l-a sunat pe procurorul General al României, Tiberiu Niţu, înainte ca acesta să trimită la DNA faxul prin care era înlocuit Lucian Papici: „Eu l-am sunat să-i spun că nu e bine… Se aflase. Am acţionat la factorii de decizie să nu facă un lucru în neregulă, eu ştiind că e mare agitaţie pe subiect, în interiorul PSD. Ei au mizat că vor face schimbarea lui Papici înainte de finalizarea dosarului (dosarului referendumului – n.r.). Ei nu au ştiut că la ora la care au luat decizia dosarul era finalizat şi trimis la Kovesi”, a mai spus preşedintele României.

Update: Dan Voiculescu a scris pe blogul său că preşedintele ar trebui suspendat din cauza intervenţiilor făcute în legătură cu numirile de la DNA.

El s-a referit la discuţia telefonică a preşedintelui cu procurorul general, Tiberiu Niţu, şi la dialogul pe care Traian Băsescu l-a avut cu ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, după şedinţa CSAT.

Cel care a dezvăluit aceste discuţii a fost chiar preşedintele, în interviul de joi.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, a transmis presei, joi seara, o declaraţie prin care explică:

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, se arată îngrijorat de faptul că, în ultimele zile, prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, a intervenit în justiţie de o manieră fără precedent de la intrarea României în Uniunea Europeană. În virtutea prevederilor Articolului 80, aliniatul (2) din Constituţia României, potrivit cărora «preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcşionare a autorităţilor publice», domnul preşedinte Traian Băsescu a discutat, marţi, 1 octombrie a.c., după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, cu ministrul Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cerându-i să respecte Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în care se precizează că procurorul-şef al DNA face propuneri pentru funcţiile de conducere din această instituţie. Ulterior, miercuri, 2 octombrie a.c., domnul preşedinte Traian Băsescu l-a contactat telefonic pe procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaşie şi Justiţie, domnul Tiberiu-Mihail Niţu, pentru a-l atenţiona să nu cedeze la presiunile politice care se fac asupra domniei sale şi să ţină cont de faptul că, potrivit Regulamentului de ordine interioară al DNA, procurorul-şef al Direcţiei recomandă «delegarea procurorilor la Direcţia Naţională Anticorupţie».”

Update: Premierul Ponta s-a întâlnit, joi, la Guvern, cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, pentru o discuţie, în contextul situaţiei create de revocarea lui Lucian Papici de la conducerea Secţiei I DNA, transmite MEDIAFAX.

Update: Freedom House consideră că afirmaţiile făcute de premier miercuri seara, la RTV, cu sintagme ca „dosare politice” şi „procuror băsist, morarist, macovist” reprezintă o „imixtiune gravă a puterii politice în actul de justiţie”.

„Demiterea celor doi procurori (a lui Lucian Papici şi a adjunctului său, Mariana Alexandru) transmite un semnal politicienilor din toate partidele, dar şi magistraţilor, că perioada 2000-2004 nu a apus definitiv şi că justiţia (Parchetul în mod special) poate fi subordonată din nou politicului”, se arată într-un comunicat al Freedom House România.

Update:  Procurorul Papici  a cerut CSM să-i apere reputaţia profesională

Procurorul Lucian Gheorghe Papici, din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a DNA, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să îi apere reputaţia profesională şi imaginea publică în legătură cu afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta în mass-media, arată un comunicat al Direcţiei.

Lucian Papici consideră că „afirmaţiile denigratoare făcute de prim ministru îi afectează reputaţia profesională, deoarece acestea pun la îndoială obiectivitatea sa în instrumentarea dosarelor penale, probitatea morală şi profesională”.

„În cererea adresată CSM, procurorul Papici Lucian Gheorghe susţine că, prin afirmaţiile făcute de primul ministru – din care reproduce textual «Papici a făcut dosare politice» şi «De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?» – se creează opiniei publice sentimentul că primul ministru, care este om politic, este în realitate cel care hotărăşte asupra menţinerii sau nu în funcţia de conducere a unui procuror, cu toate că nu are atribuţii legale în acest sens”, a mai arătat DNA în comunicat.

Lucian Papici, procurorul din Direcţia Naţională Anticorupţie care s-a ocupat de Dosarul fraudelor de la referendum, în care este acuzat şi Liviu Dragnea, a fost înlocuit miercuri de la conducerea Secţiei I a DNA, la numai o săptămână după ce i se reînnoise delegarea pe funcţie.

Încetarea delegării a fost decisă de către procurorul general al României, Tiberiu Niţu, care a delegat-o mai apoi pe Iuliana Bendeac (tot procuror de la DNA şi care s-a ocupat de dosarul de şantaj al lui Dan Voiculescu, dosar trimis de curând în instanţă).

Numirea acesteia s-a făcut la propunerea ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Dosarul referendumului, în care este acuzat Liviu Dragnea, se află pe masa procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, care trebuie să decidă dacă acest caz se închide sau este trimis instanţei.

Parchetul General (PG) a explicat înlocuirea procurorului Papici prin faptul că ministrul Justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) noile numiri. În comunicatul PG nu se spune însă data la care s-au transmis aceste noi numiri la CSM, fapt care ar explica, poate, de ce Lucian Papici a fost demis la doar o săptămână după ce îi fusese reînnoită delegarea.

Se actualizează

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: