marți

16 iulie, 2024

14 decembrie, 2012

Președintele Traian Băsescu a adresat vineri invitaţia partidelor care au obţinut locuri în Parlament, la alegerile din 9 decembrie, la consultări pentru desemnarea candidatului de prim-ministru, care vor avea loc lunea viitoare, la Cotroceni, Noul Legislativ urmând să fie convocat miercurea viitoare.

Preşedintele a precizat că întâlnirea pentru consultări va avea loc la ora 10.00, cu reprezentanţii tuturor partidelor în acelaşi timp, însă invitaţiile au fost transmise fiecărui preşedinte de partid politic, în mod distinct.

În comunicatul de presă emis de Administraţia prezidenţială sunt enumeraţi liderii şi partidele care au câştigat locuir în Parlament, nu uniunile sau coaliţiile din care fac parte.


„Scrisorile de invitație au fost adresate domnului Victor-Viorel Ponta, președintele Partidului Social-Democrat (PSD), domnului George-Crin Laurențiu Antonescu, președintele Partidului Național-Liberal (PNL), domnului Vasile Blaga, președintele Partidului Democrat-Liberal (PDL), doamnei Simona-Alice Man, președinta Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD), domnului Hunor Kelemen, președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), domnului Daniel Constantin, președintele Partidului Conservator (PC), domnului Gabriel Oprea, președintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), domnului Mihai-Răzvan Ungureanu, președintele Partidului Forța Civică (FC), și domnului Aurelian Pavelescu, președintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNȚCD), dar și minorităților naționale din Parlamentul României. La consultări au fost invitați maximum cinci reprezentanți ai fiecărui partid politic și, respectiv, ai minorităților naționale”, se arată în comunicatul Cotrocenilor.

Administraţia Prezidenţială a făcut şi o greşeală aici, anunţând iniţial că la consultări, din partea Partidului Poporului – Dan Diaconescu l-a invitat Dan Diaconescu, în calitate de pe „preşedintele” acestei formaţiuni, în condiţiile în care în realitate preşedintele PP-DD este Simona-Alice Man.

Ulterior, Controcenii au corectat comunicatul şi au trecut-o pe Simona-Alice Man în locul lui Diaconescu.

Băsescu a preciyat că fiecare partid va trebui să+şi trimită câte maximum cinci repreyentanţi la consultări.


„Consultările în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru al Guvernului României, care se vor desfășura în același timp cu toți reprezentanții partidelor politice și ai minorităților naționale din Parlamentul României, vor avea loc luni, 17 decembrie a.c., la ora 10.00, la Palatul Cotroceni” se mai arată în comunicatul Preşedinţiei.

Noul Parlament, convocat miercuri, 19 decembrie

Preşedintele României a mai anunţat, vineri, la Bruxelles, că va convoca noul Parlament miercuri, 19 decembrie, de la ora 13.00.

„Imediat ce se publică rezultatul alegerilor în Monitorul Oficial, convoc Parlamentul, iar convocarea trebuie să ţină cont de un element esenţial: nu pot suprapune funcţionarea a două parlamente. Parlamentul actual îşi termină mandatul pe data de 19 decembrie. Sigur, va rămâne să decid – şi uite, în avion la asta o să mă gândesc, dacă o să convoc pentru 19, la ora 13, sau… Dar vreau să fie cât mai apropiat, pentru ca instituţiile rezultate din alegeri să poată fi rapid puse pe picioare”.

În context, el a apreciat că alegerile legislative s-au defăşurat normal, iar rezultatul lor nu a fost alterat de incidente.

„Alegerile s-au desfăşurat normal şi rezultatul lor, chiar dacă or fi fost mici incidente, nu este alterat de incidentele din campanie sau din ziua votului”, a spus Băsescu, la Bruxelles, unde a participat la Consiliul European.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: