joi

28 martie, 2024

29 mai, 2023

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuş, a demisionat luni din funcţie. Anunțul demisiei, făcut de șeful ANAF pe pagina sa de Facebook, apare în ziua în care Ministerul de Finanțe a publicat execuția bugetară pe 4 luni.

Datele oficiale un minus de venituri colectate de 8,9 miliarde lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.

Șeful Direcției de Mari Contribuabili din ANAF este Ionuț Mișa, fost ministru al Finanțelor în Guvernul Mihai Tudose.

Anunțul demisiei


”Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an.

Totodată, sunt mulțumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili.

În 2022, am reușit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.

În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei, și s-au încasat 148,02 miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Iar față de programul comunicat de Ministerul Finanțelor, se înregistrează un minus de 8,9 miliarde lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.


În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile.

Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale – reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe – în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei. În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei.

Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administrația fiscală a deschis căi de acțiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum.

Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum și sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției”, a scris Lucian Heiuș.

Problemele lui Lucian Heiuș au început în aprilie

Lucian Heiuș a fost numit în funcția de conducere de la ANAF în mai anul trecut, fiind susținut de PNL. El era la acel moment secretar de stat în Ministerul de Finanțe. ANAF este în subordinea Ministerului Finanțelor, condus de Adrian Câciu (PSD).

La momentul numirii sale, el a înlocuit-o din funcție pe Mirela Călugăreanu, care fusese votată de Parlament pe funcția de consilier la Curtea de Conturi.

În 2016, Lucian Heiuș a fost ales parlamentar pe listele PNL, și a fost membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci.

Problemele lui Lucian Heiuș au început în aprilie, după ce ministrul de Finanțe a anunțat că există ”o gaură la buget” de 20 miliarde lei.

Premierul Ciucă a anunțat la scurt timp apoi că marii contribuabili au provocat deficitul de colectare la bugetul de stat. În consecință, premierul le-a cerut acestora să își plătească datoriile către stat. În același timp, Nicolae Ciucă a trasat o sarcină instituțiilor: ”să facă în așa fel încât să asigure colectarea acestor venituri.”

Demisia lui Lucian Heiuș apare în ziua în care Ministerul de Finanțe a publicat execuția Bugetului de stat la 4 luni din care reiese că deficitul bugetar a atins 1,72% din PIB.

(Citește și: ”Deficitul bugetar după primele 4 luni – 1,72% din PIB. Planificarea anuală e de 4,4%”)

Potrivit protocolului de coaliție, dacă acesta se va respecta, odată cu rocada premierilor ar trebui să se producă și o schimbare la Ministerul de Finanțe, care ar trebui preluat de PNL. În această situație, PSD urma să impună un alt șef ANAF.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: