sâmbătă

20 aprilie, 2024

14 iulie, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis la Parlament legea care le permit primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să facă parte din adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice.

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis luni, la Parlament, actul ce modifică Legea nr.51/2006 privind serviciile de utilităţi publice, care îi scapă pe aleşii din administraţiile publice de una dintre incompatibilităţi: le permite primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să facă parte din adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice.

În argumentaţia preşedinţiei, nu este justifică obiectiv „participarea primarilor și a președinților consiliilor județene în organele de conducere ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară”.


De asemenea, menţionează cererea de reexaminare trimisă de preşedinte, „soluția legislativă propusă ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilităților„.

„Practic, ca efect al noului text de lege, Agenția Națională de Integritate nu va mai putea constata incompatibilitatea primarilor şi a președinților consiliilor județene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociații. Considerăm că o asemenea opţiune a legiuitorului diminuează activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate și vine în contradicție cu recomandările cuprinse în Raportul Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare din anii 2013 și 2014 prin care se are în vedere consolidarea măsurilor anticorupție și de asigurare a integrității”, precizează preşedintele Traian Băsescu.

Pe de altă parte, „este evident că noul text de lege este de natură să pună în discuţie imparţialitatea și obiectivitatea primarilor și a președinților consiliilor județene, creând premisele unui conflict de interese„, mai menţionează cererea de reexaminare.

Reglementarea modifică Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, „însă nu se face nicio trimitere la actul normativ ale cărui dispoziții sunt afectate, respectiv prevederile Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”, atrage atenţia preşedinţia.


Deoarece legea nu ţine cont de corelarea cu alte acte normative (cerință impusă de normele de tehnică legislativă prevăzute de Legea nr. 24/2000 şi de jurisprudenţa Curţii Constituţionale), „această modalitate de reglementare este de natură să creeze instabilitate legislativă și texte de lege echivoce”.

Modificarea

Deputaţii au votat pe 26 iunie câteva modificări la Legea nr.51/2006 privind serviciile de utilităţi publice, modificări ce le permit primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să facă parte din adunările generale ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice.

Proiectul de lege a fost depus anul trecut de şase parlamentari PSD: Ioan Axente, Dorel Covaci, Gheorghe Frăticiu, Florin Iordache, Marian Neacşu şi Gheorghe Roman.

Camera Deputatilor este cameră decizională, iar legea va intra în vigoare după promulgare. Şeful statului o poate trimite, o singură dată, la reexaminare.

Până în momentul de faţă, aproximativ 1.200 de consilieri, primari şi preşedinţi de consilii judeţene au fost deja declaraţi incompatibili. Sute dintre ei se judecă în instanţă cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Dacă pierd procesele, ei îşi pierd mandatele.

Legea care a fost respinsă de la promulgare de către preşedinte introduce, la articolul 10 alineatul 8, următorul paragraf: ”Prin derogare de la prevederile art. 37 şi art. 92 din Legea 215/2001 republicată, statutul şi actul constitutiv ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice se aprobă prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ – teritoriale asociate şi se semnează, în numele şi pe seama acestora, de primarii unităţilor administrativ – teritoriale asociate şi/sau, după caz, de preşedinţii consiliilor judeţene, care sunt reprezentanţii de drept ai comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în adunările generale ale asociaţiei”.

Prin modificările făcute, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene scapă de o situaţie de incompatibilitate şi conflict de interese dinLegea 161 din 2003.

ANI depusese la Camera Deputaţilor un punct de vedere prin care recomanda respingerea legii, Guvernul şi Consiliul Legislativ au fost de acord cu iniţiativa celor şase parlamentari PSD.

Asociaţiile de dezvoltare intercomunitară cu obiect de activitate serviciile de utilităţi publice au fost înfiinţate pentru derularea proiectelor pe fonduri europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: