miercuri

21 februarie, 2024

3 iulie, 2014

Premierul Victor Ponta a declarat joi că el, personal, consideră că pentru România este mai bine totuşi să fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, dacă sunt respectate toate normele de mediu.

Întrebat dacă Roşia Montană mai are o şansă în acest moment, Ponta a răspuns, citat de MEDIAFAX: „Până nu există o susţinere politică clară, nu”.

El a adăugat că, personal, consideră că este mai bine pentru ţară să fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, cât timp sunt respectate toate normele de mediu.


„Proiectul era ca la gazele de şist, nici nu a început şi deja se ştia că va fi ceva rău. Eu sunt pentru exploatarea resurselor naturale”, a adăugat premierul.

În 2011, când se afla în opoziţie, Victor Ponta afirma că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu în favoarea proiectului Roşia Montană sunt o încercare de a-şi proteja sponsorii din campania electorală şi că şeful statului se gândeşte doar la buzunarele sale şi niciodată la interesele României.

Camera Deputaţilor a respins, la începutul lunii iunie, proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană, mai mulţi deputaţi arătând că acest lucru este şi o consecinţă a eforturilor făcute de societatea civilă în stradă.

Compania canadiană Gabriel Resources a anunţat că va atrage 40 milioane dolari canadieni (36,8 milioane dolari) de la mai mulţi acţionari, care vor avea dreptul inclusiv la o parte din despăgubirile pe care le-ar putea obţine compania de la România prin arbitraj internaţional în cazul proiectului Roşia Montană.


Compania intenţionează să folosească fondurile de 40 de milioane de dolari canadieni pentru obiective generale, inclusiv pentru continuarea eforturilor de a oţine permisele necesare dezvoltării proiectului minier Roşia Montană, la care are o participaţie de 80,69%.

Publicaţia canadiană The Glode and Mail a scris la începutul lunii mai că Gabriel Resources pregăteşte un caz de arbitraj internaţional împotriva României în care va cere despăgubiri de miliarde de dolari, după ce a încercat fără succes în ultimii 15 ani să dezvolte proiectul minier Roşia Montană.

Gabriel Resources se pregăteşte pentru acest caz, care va fi audiat probabil la Viena în a doua jumătate a acestui an, concomitent cu oprirea activităţilor în România, pentru conservarea rezervelor financiare, a scris publicaţia, fără să citeze sursele informaţiei.

Compania a ameninţat în septembrie anul trecut că va da în judecată autorităţile române pentru până la 4 miliarde de dolari din cauza „multiplelor încălcări ale tratatelor de investiţii”, potrivit The Glode and Mail.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Avem resurse, dar le tinem in subsol! la ce ne ajuta acolo? exploatandu-le cream si locuri de munca si crestem si economia nationala

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Avem resurse, dar le tinem in subsol! la ce ne ajuta acolo? exploatandu-le cream si locuri de munca si crestem si economia nationala

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: