vineri

19 aprilie, 2024

5 octombrie, 2022

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, în timpul ședinței de Guvern, că plafonul de preț pentru lemnul de foc va fi de 400 de lei/mc, deși în proiectul de ordonanță de urgență, Ministerul Mediului a propus un nivel de 500 de lei/mc.

“Astăzi, Guvernul va adopta decizia de plafonare a prețurilor la lemnele de foc. Este o decizie așteptată de peste 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc. În acest sens vom decide ca prețul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metru cub, la 1.500 de lei pe tonă la brichetele de lemn și la 2.000 de lei la peleți. Prețurile includ TVA”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Modificarea prețului plafonat la lemn față de prețul inițial anunțat de 500 de lei în proiectul de lege vine ca urmare a solicitării premierului, potrivit biroului de presă al Executivului.

Aproape 4 milioane de gospodării sunt încălzite cu lemne


Numărul gospodăriilor care folosesc lemnul sau derivate din lemn pentru încălzire se află în continuă creștere, ceea ce se poate observa și din consumul de lemn de foc.

Asociația Industriei Lemnului – Prolemn susține că în România numărul gospodăriilor care utilizează lemnul ca sursă principală de încălzire se ridică la aproape 4 milioane, în timp ce Guvernul susține că sunt puțin peste 3 milioane.

(Citiți și: Creșteri succesive la prețul lemnului de foc – guvernul pregătește plafonare pentru că cererea crește)

“Aproximativ o treime din lemnul brut recoltat este utilizat drept combustibil pentru încălzire, ceea ce situează România, conform statisticilor oficiale, printre țările cu un consum mare de lemn de foc pentru încălzire, fiind devansată doar de Franța dintre țările cu o producție mai mare ca România”, arată Asociația Prolemn.

Cum justifică Guvernul plafonarea prețului

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență se arată că RNP-ROMSILVA, întreprindere care deține poziție dominantă pe piața primară a lemnului și pe piața lemnului de foc, cu o cotă de piață de circa 50%, a comercializat masă lemnoasă din producția anului 2022 cu prețuri cuprinse între 178,07 lei/mc și 529,96 lei/mc, în funcție de condițiile de livrare, specie și calitate.


“În această situație prețul de 500 lei/mc, respectiv 300 lei/metru ster la lemnul de foc/masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, este unul de echilibru între cerere și ofertă la nivelul lunii august 2022”, se arată în sursa citată.

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, explica, săptămâna trecută, că piaţa liberă poate să ducă preţul lemnului inclusiv la 800 de lei pe metru cub şi tocmai de aceea este nevoie de intervenţie din partea Guvernului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: