29 februarie, 2024

Premierul Marcel Ciolacu a discutat joi cu patriarhul Daniel și ceilalți membri ai Sinodului, despre „consolidarea parteneriatului cu Biserica”. Întâlnirea a avut loc la Patriarhie, la finalul ședinței în care IPS Teodosie a primit  „dojană sinodală” (avertisment scris), pentru că s-a folosit de „acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod” pentru a obține ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie.

„Am avut bucuria să mă întâlnesc astăzi, la Palatul Patriarhiei, cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cu ceilalți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. A fost un prilej deosebit de a reafirma importanța consolidării parteneriatului cu Biserica, parteneriat ce implică atât promovarea valorilor pe care Biserica le apără și le cultivă, cât și rolul social al acesteia, prin programe și activități de ajutorare a celor în nevoie”, a transmis premierul pe contul său de Facebook.

IPS Teodosie, sancționat

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit joi în şedinţă, iar unul din punctele aflate pe ordinea de zi a fost „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” de către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie. 


Decizia Sinodului:
„Aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”
.

De asemenea, a mai decis Sinodul BOR:

  • aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim;
  • a reamintit faptul că, pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii și/sau ale unui ierarh, este interzisă folosirea manifestațiilor publice, care să îndemne la răzvrătire, la nerespectarea ordinii canonice și statutare a Bisericii, ori să creeze presiune publică asupra autorității bisericești sau să genereze tulburare în Biserică și societate;

Consistoriul Arhieresc Prim este un organ disciplinar al BOR cu atribuții de judecată a cauzelor ce privesc ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane.

Consistoriul Arhieresc Prim este alcatuit din 5 membri si 2 supleanti propusi de Sinodul Permanent si aprobati de Sfantul Sinod pentru un mandat de 4 ani, cu posibilitatea de a fi realesi, dintre ierarhii eparhioti cu o deosebita competenta si corectitudine administrativa. Doi dintre cei 5 membri ai Consistoriului Arhieresc Prim sunt alesi dintre mitropoliti, unul fiind presedinte, iar celalalt vicepresedinte.


În ceea ce-l privește pe Vasile Bănescu, reprezentantul BOR care a criticat declarațiile și acțiunile controversate ale arhiepiscopului Tomisului, Sinodul „a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: