marți

16 iulie, 2024

29 februarie, 2024

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a primit joi, „dojană sinodală” (avertisment scris) din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pentru că s-a folosit de „acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod” pentru a obține ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie.

Decizia Sinodului:
„Aprobă ca, potrivit art. 5C lit. a din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să fie sancționat cu dojană sinodală scrisă (avertisment sinodal scris) pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”
.

Tot în ședința de joi, conducerea BOR a decis reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei, condus de Vasile Bănescu, intrat în conflict cu IPS Teodosie, și a transmis că „opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial ”.


Sinodul Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit joi în şedinţă, iar unul din punctele aflate pe ordinea de zi a fost „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” de către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie. 

Dacă nu renunță la încercarea de transforma arhiepiscopia în mitropolie, IPS Teodosie va fi trimis la judecata Consistoriului Arhieresc Prim, avertizează Sinodul

De asemenea, a mai decis Sinodul BOR:

  • aprobă ca, în cazul în care Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va recidiva implicându-se iarăși în acte și acțiuni de încălcare a ordinii statutare a Bisericii și de tulburare a păcii din viața Bisericii și a societății, indiferent de motivele invocate pentru aceasta, să fie trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim;

  • a reamintit faptul că, pentru susținerea unor proiecte sau deziderate ale unei eparhii și/sau ale unui ierarh, este interzisă folosirea manifestațiilor publice, care să îndemne la răzvrătire, la nerespectarea ordinii canonice și statutare a Bisericii, ori să creeze presiune publică asupra autorității bisericești sau să genereze tulburare în Biserică și societate;


Consistoriul Arhieresc Prim este un organ disciplinar al BOR cu atribuții de judecată a cauzelor ce privesc ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane.

Consistoriul Arhieresc Prim este alcatuit din 5 membri si 2 supleanti propusi de Sinodul Permanent si aprobati de Sfantul Sinod pentru un mandat de 4 ani, cu posibilitatea de a fi realesi, dintre ierarhii eparhioti cu o deosebita competenta si corectitudine administrativa. Doi dintre cei 5 membri ai Consistoriului Arhieresc Prim sunt alesi dintre mitropoliti, unul fiind presedinte, iar celalalt vicepresedinte.

În ceea ce-l privește pe Vasile Bănescu, reprezentantul BOR care a criticat declarațiile și acțiunile controversate ale arhiepiscopului Tomisului, Sinodul „a luat act că, întrucât opiniile personale ale dlui. Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”.

De ce a fost chemat arhiepiscopul Tomisului la judecata Sinodului

Ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie

Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis pe 9 februarie că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4 – 5 martie 2003 a Sfântului Sinod al BOR, prezidată de Patriarhul Teoctist:

  • „În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, a precizat Cancelaria Sfântului Sinod.

  • „Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”.

  • „De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod”.

Pentru a pune presiune pe Patriarhie, Teodosie le-a cerut, în urmă cu câteva zile, preoților din parohiile locale, să țină post și să îndemne credincioșii la post pentru ridicarea la rang de mitropolie și pentru pacea dintre el și Patriarhul Daniel.

Ce alte acțiuni ale lui Teodosie au deranjat BOR

  • Teodosie a colaborat cu Securitatea – a semnat un angajament cu Securitatea și a scris rapoarte despre colegii săi de liceu. ÎPS Teodosie a explicat, după confirmarea de către CNAS a colaborării: ”A fost un jurămînt de credinţă faţă de ţară, nu ca să fac rău cuiva”.

  • A fost trimis în judecată pentru două dosare de fraudare a fondurilor europene, dar, în cele din urmă a fost achitat în ambele. În prezent este inculpat de DNA Constanța într-un al treilea dosar, pentru cumpărare de influență.

  • Teodosie este unul dintre cei care-l susțin public pe Vladimir Putin și după invadarea Ucrainei, numindu-l un ”ctitor de biserici”. Anul trecut, la magazinul de suverniruri al Arhiepiscopiei Tomisului printre icoane și alte obiecte bisericești s-au vândut și insigne cu stema Rusiei. Despre Putin, Teodosie spunea că „nu este atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”, fiind „ cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim”.

  • O serie de declarații controversate, discriminatorii și misogine. Acum câteva zile, arhiepiscopul Teodosie a spus că toți bărbații ar trebui să poarte barbă, iar cei care nu au așa ceva sunt „ciuntiți”: „Aşa este firesc. Barba este lăsată pentru bărbaţi. Sunt şi excepţii, oameni spâni cărora nu le creşte barba şi sunt trişti unii dintre ei care ar vrea să aibă. Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi. Orice bărbat ar trebui să poarte barbă, cu atât mai mult slujitorii Bisericii Ortodoxe. Ei trebuie să aibă chipul lui Hristos, care a purtat barbă. Au purtat şi apostolii şi toţi părinţii Bisericii noastre. Barba este un element natural, care ţine de bărbăţie şi cu atât mai mult slujitorii trebuie să poarte această podoabă lăsată de Dumnezeu”. O altă declarație foarte criticată, despre femei: „Este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: