Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, este urmărit penal de procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă. Prelatul i-ar fi promis 160.000 de lei unui om de afaceri, în schimbul obținerii unei finanțări de 800.000 lei de la Secretariatul pentru Culte. Menționăm că Teodosie Petrescu are calitate de funcționar public în sensul legii penale.
În acelaşi dosar este urmărit penal şi un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, P.I., pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă, conform unui comunicat DNA transmis marți.
Faptele de care este acuzat Teodosie Petrescu, descrise de DNA:
„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie (…) ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.
La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică ‘înţelegerea’ respectivă.
Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.
Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.”
(Citește și: Arhiepiscopia lui Teodosie vinde insigne cu stema Rusiei)
Reacția Patriarhiei
Patriarhia Română se declară la fel de interesată ca și autoritățile judiciare în elucidarea oricărui caz de corupție reală, combaterea acestui flagel societal fiind în primul rând o datorie morală:
„Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”, a transmis Patriarhia.
Arhiepiscopul Teodosie, unul dintre cei mai controversați lideri religioși din România
Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie la Universitatea din Viena, specializat în spațiul est-european, cu accent pe istoria recentă a României,s-a referit anul acesta la Teodosie ca la unul dintre înalții prelați cu tendințe pro-ruse și anti-occidentale. ÎPS Teodosie este “cel mai vizibil reprezentant al curentului pro-rus” din Biserica Ortodoxă Română, conform istoricului austriac.
Acesta a precizat în interviul respectiv că, “în momentul de față”, nu se poate vorbi despre astfel de tendințe la nivelul BOR ca instituție, și că în ultimii ani, a observat “o anumită deschidere” a Bisericii Ortodoxe.
****