Coaliţia de guvernare a decis, miercuri, trecerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) în coordonarea Ministerului Sănătăţii (MS), transmite UDMR, într-un comunicat de presă.
”După consultările cu Partidul Democrat-Liberal, membrii coaliţiei au ajuns la un consens, şi anume, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) să fie coordonată de Ministerului Sănătăţii, pentru că, în acest fel pot fi realizate cel mai eficient politicile publice în domeniu”, se arată în comunicatul maghiarilor.
Aceasta era condiţia pusă de UDMR democrat-liberalilor pentru ca Uniunea să propună un ministru al Sănătăţii şi să rămână la guvernare, nominalizarea maghiarilor fiind Ritli Ladislau, de la organizaţia de Bihor, de unde provine şi ministrul demsionar al Sănătăţii, Attila Cseke.
”Ritli Ladislau este unul dintre cei mai reputaţi medici din Oradea, ocupând de-a lungul ultimilor 30 de ani mai multe funcţii administrative. S-a născut la Oradea, la 8 iunie 1948, şi a absolvit Facultatea de Medicina din Timişoara în anul 1973 ca şef de promoţie”, susţine UDMR.
Ritli a fost director al Spitalului Teritorial Orăşenesc Stei între anii 1978-1986, apoi medic inspector la Direcţia Sanitară Bihor până în 1990, când a devenit director adjunct al Spitalului de Copii Oradea. Între 1997 şi 2009 a condus Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Bihor.
Doctorul este specialist în pediatrie, oncologie şi hematologie, conferenţiar universitar la Facultatea de Medicina si Farmacie din cadrul Universităţii din Oradea. Din anul 2010, este director medical al Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea.
Propunerea UDMR a fost acceptată de premierul Emil Boc, care va transmite nominalizarea la preşedintele Traian Băsescu, pentru numirea lui Ritli Ladislau în funcţia de ministru al Sănătăţii.
Traian Băsescu avea, însă, alte planuri cu sistemul de sănătate, la Cotroceni fiind în curs de elaborare un proiect de lege pentru înfiinţarea unor case de sănătate private – sub CNAS – , precum şi privind posibilitatea transformării spitalelor de stat în fundaţii sau societăţi comerciale, sistem în care Ministerul Sănătăţii ar avea rol de reglementator, gestionând doar programele naţionale de sănătate.
PDL: Ministerul Sănătăţii coordonează, nu subordonează CNAS
După anunţul făcut de UDMR, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a precizat că CNAS rămâne în continuare ordonator de credite şi că şeful Casei este numit, ca şi până acum, de premier.
„CNAS rămâne în continuare ordonator principal de credite şi şeful CNAS e numit tot de premier. Bugetul CNAS rămâne în atribuţia şefului Casei. Este vorba doar de recunoaşterea faptului că ministrul sănatătii coordonează politicile de sănătate publică. Comunicatul foloseşte cuvântul coordonare, nu subordonare.” – a declarat Sever Voinescu pentru Hotnews.
Emil Boc: Ritli nu a avut nicio responsabilitate în 2002, când la Maternitatea Oradea au murit 20 de bebelusi
Premierul Boc a confirmat că preşedintele CNAS va rămne ordonator principal de credite, susţinând, însă, că modificarea relaţiei cu Ministerul Sănătăţii va conduce la o mai bună coordonare a politicilor în domeniu.
”Am convenit ca Ministerul Sănătăţii să coordoneze CNAS, Casa păstrându-şi însă statutul de ordonator principal de credite. Va fi o mai bună coordonare a politicilor dintre Ministerul Sănătăţii şi CNAS. Dacă până acum este o subordonare faţă de Guvern, acum faţă de Ministerul Sănătăţii este acest aspect de coordonare a politicilor. Prin acest element, am dorit să asigurăm funcţionalitatea sistemului şi coordonarea de către ministrul Sănătăţii şi va funcţiona mai bine corelarea acestor politici dintre Ministerul Sănătăţii şi Casă”, a susţinut premierul.
Referitor la noul ministru al Sănătăţii, Boc a spus că Ritli trebuie să continue reformele şi să aplice măsurile convenite cu FMI şi Comisia Europeană. “Elaborarea, adoptarea şi implementarea pachetului minimal de servicii medicale, adoptarea taxei clawback pentru sistemul medical, implementarea cardului naţional de sănătate, implementarea prescripţiei electronice şi a fişei electronice a pacientului”, impunerea sistemului medicamentelor generice, sunt priorităţile pe care noul ministru trebuie să le aibă în vedere în mandatul său, după cum a afirmat premierul Emil Boc.
De asemenea, Boc s-a interesat şi despre trecutul lui Ritli, considerând că acesta nu a avut nicio vină privind incidentul în care în anul 2002 20 de bebeluşi şi-au pierdut viaţa la Maternitatea din Oradea, în mandatul lui Ritli de şef al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.
”Am întrebat partenerii de la UDMR despre acest aspect, am fost informat şi am verificat acest aspect. Domnul Ritli şi-a dat demisia în 2002 ca urmare a unor incidente neplăcute şi nefericite, întâmplate la direcţia sanitară pe care o coordona, nu s-a reţinut în sarcina dumnealui niciun fel de responsabilitate penală sau de altă natură care să poată împieta asupra performanţelor sale ulterioare”, a spus Boc.