marți

23 aprilie, 2024

9 septembrie, 2022

Polonia a semnat joi cu Estonia un contract pentru livrarea a 100 de lansatoare de rachete și 300 de rachete Piorun. Sistemele individuale sol-aer Piorun (Fulger, în limba română), scrie Notes from Poland, sunt fabricate de compania poloneză Mesko și au intrat în serviciu în anul 2019.

Sistemee Piorun se numără printre echipmentele în valoare de 1,7 miliarde dolari pe care Polonia le-a donat Ucrainei, pentru a-și ajuta vecinul să învingă armata Rusiei.

Aceste rachete sol-aer au fost folosite de ucraineni cu succes, doborând avioane rusești Su-34, Su-25, Mi-24 și elicoptere Ka-52.

Polonia cumpără armament străin, dar și de la producători autohtoni


În luna iunie, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a semnat un acord de achiziție pentru armată de 3.500 de rechete și 600 de lansatoare.

Pe lângă semnarea unor importante contracte de achiziție cu SUA și Coreea de Sud – inclusiv pentru tancuri Abrams și avioane FA-50 – ministrul Apărării din Polonia a semnat numeroase contracxte cu producători autohtoni.

Ultima achiziție: elicoptere de atac Apache

Ministrul apărării Mariusz Blaszczak a mai anunţat joi că guvernul de la Varşovia a înaintat o cerere către SUA pentru achiziţia a 96 de elicoptere Apache. Polonia va beneficia și de transfer de tehnologie.

Elicopterele ar urma să acționeze în tandem cu tancurile de luptă Abrams americane. Cele două sisteme formează împreună o ”forţă de neoprit”, a anunțat ministrul Blaszczak.


Ambasadorul american în Polonia, Mark Brzezinski, a scris pe Twitter că decizia va face din Polonia al doilea cel mai mare operator de elicoptere Apache din lume, după SUA. Achiziţia acestor elicoptere, combinată cu cea de tancuri Abrams şi alte sisteme avansate, va întări interoperabilitatea şi pregătirea de luptă ale Poloniei, a afirmat el.

Polonia achiziționează sute de tancuri Abrams, noi şi second-hand, pentru a înlocui tancurile de concepţie sovietică pe care Varşovia le-a donat Ucrainei pentru a le folosi în apărarea contra forţele ruse.

Polonia este unul dintre cei mai activi susţinători în plan militar şi politic ai Ucrainei şi, pe de altă parte, unul dintre statele NATO cu cele mai mari alocări pentru Armată: 3% din PIB în acest moment, cu țintă de 5% în următorii ani.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: