joi

22 februarie, 2024

5 septembrie, 2022

Ministrul Apărării, Mariusz Błaszczak (foto), a declarat, citat de Notes from Poland, că Polonia va avea „cele mai puternice forțe terestre din Europa” datorită investițiilor în curs ale guvernului, care a ridicat recent bugetul apărării la 3% din PIB.

Procentul este unul dintre cele mai înalte din NATO, iar Polonia își propune să crește în continuare aceste alocări, până a 5%.

De la invazia Rusiei în Ucraina, Varșovia a angajat ample cheltuieli militare. Recent, Polonia a confirmat un acord cu Coreea de Sud prin care va achiziționa aproape 1.000 de tancuri și peste 600 de obuziere.


De asemenea, a convenit recent să achiziționeze 250 de tancuri Abrams noi și alte 116 folosite din SUA. Spre comparație, Germania are 266 de tancuri de luptă în serviciu, iar Franța 406, potrivit Global Firepower, care adună date despre puterea forțelor militare.

Conform noului Act pentru Apărarea Patriei, adoptat în martie cu larg sprijin parlamentar, Polonia s-a angajat, de asemenea, să-și dubleze dimensiunea forțelor armate, până la 300.000 de militari. În mai, Polonia a lansat o nouă formă plătită de serviciu militar voluntar în efortul de a aduce recruți.

Potrivit The Military Balance, o evaluare anuală realizată de Institutul Internațional de Studii Strategice, anul trecut Turcia avea 355.200 de militari activi, urmată de Franța cu 203.250 și Germania cu 183.500.

Ministrul Mariusz Błaszczak a declarat: „Mulțumită acestor investiții în armata poloneză, vom deveni cea mai puternică forță terestră din Europa”. El a menționat că cheltuielile de Apărare nu numai că vor crește dimensiunea forțelor armate, ci o vor moderniza prin înlocuirea vechilor echipamente post-sovietice.

Polonia a trimis tehnica sovietică în Ucraina și cumpără armament nou din SUA


De la începutul acestui an, Polonia a donat Ucrainei peste 240 dintre tancurile sale de producție sovietică T-72. Ucraina a confirmat că Polonia a furnizat și un număr nespecificat de tancuri PT-91 Twardy, care sunt o versiune îmbunătățită a lui T-72.

Polonia este al doilea cel mai mare donator de echipamente militare Ucrainei în acest an, după Statele Unite.

Când ministrul Mariusz Błaszczak a vizitat Washington, în aprilie, pentru a discuta despre tranzacțiile cu arme, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a promis că SUA vor ajuta „armata poloneză să devină una dintre cele mai capabile din Europa”.

Pe lângă semnarea a două acorduri pentru tancurile Abrams, Polonia a semnat sau va semna acorduri cu SUA pentru livrarea de sisteme de apărare aeriană Patriot, lansatoare de rachete HIMARS, avioane de luptă F-35, elicoptere de atac și drone.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: