marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 ianuarie, 2022

Guvernul polonez pregătește o nouă strategie demografică menită să abordeze problema natalității foarte scăzute, una dintre cele mai reduse din Europa.

Programul se va baza pe ”sprijinirea familiilor”, nu a migrației, a comentat ministrul muncii, familiei și politicii sociale, Marlena Maląg, potrivit Notes From Poland.

Vorbind pentru Polsat News, ministrul a spus că planul va fi ”adoptat în curând” de guvern. Deși detaliile nu au fost încă dezvăluite, acesta va include măsuri pentru a ajuta părinții să combine munca cu viața de familie, precum sprijin locativ și alte stimulente financiare.


Scopul este de a ajuta Polonia ”să scape de capcana fertilității scăzute”, prin creșterea ratei natalității la un nivel care să susțină populația, a explicat Maląg. Ea a citat sondaje care arată că 95% dintre tinerii din Polonia ar dori să-și întemeieze o familie, dar a precizat că pentru realizarea acestui lucru este nevoie de locuri de muncă și locuințe stabile.

”Noua strategie se va baza, așadar, în primul rând pe crearea unei politici sistemice, cuprinzătoare, pro-familie, nu pe încurajarea migrației”, a spus ministrul.

Polonia se confruntă cu un deficit demografic în creștere – populația ar putea scădea la 34 de milioane până în 2030, de la aproximativ 38 de milioane în prezent, potrivit estimărilor. În acest context, țara a atras un număr mare de migranți, mai ales din Ucraina, pentru a acoperi decalajul de forță de muncă.

De la venirea la putere în 2015, coaliția națională-conservatoare de guvernământ a implementat o serie de politici ”pro-familie”, în special programul său emblematic de alocații pentru copii ”500 Plus”. Cu toate acestea, astfel de scheme, deși populare, au eșuat până acum în atingerea obiectivului de creștere a natalității.


La începutul acestui an, va fi lansată o nouă schemă suplimentară de alocații pentru copii. În cadrul așa-numitului program ”capital de îngrijire parentală”, părinții vor avea dreptul la 12.000 de zloți (2.610 euro) pentru fiecare copil născut după primul copil, cu vârsta cuprinsă între 12 și 36 de luni.

Potrivit ultimelor cifre de la Eurostat, numărul mediu de copii născuți per femeie în Polonia a scăzut la 1,44. Aceasta este una dintre cele mai scăzute cifre din Uniunea Europeană și semnificativ sub așa-numitul nivel de înlocuire, de 2,1, nivel la care se consideră că se nasc suficienți copii pentru a susține nivelul actual al populației.

Experții notează că pandemia a exacerbat și problemele demografice preexistente ale Poloniei, populația înregistrând o scădere de 200.000 de persoane anul trecut.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: