18 iulie, 2022

Polonia va aloca anul viitor 3% din PIB pentru cheltuielile de apărare, iar ținta finală este de 5%, a anunțat duminică liderul partidului Lege și Justiție (PiS), Jarosław Kaczyński (foto).

Polonia cheltuiește acum pentru Apărare 2,4% din PIB, ceea ce înseamnă că a atins deja ținta NATO pentru 2024, așa cum s-a convenit la summitul de la Newport, în urmă cu opt ani.

Polonia intenționează să crească în continuare cheltuielile pentru apărare „pentru ca Rusia să nu se gândească să ne atace”, a spus Jarosław Kaczyński, citat de Euractiv, la un miting de partid la Płock, în centrul Poloniei. „Avem nevoie de o armată puternică pentru descurajare”, a adăugat el.


Conform noii legi privind apărarea națională, Polonia urmează să atingă pragul de 3% pentru cheltuielile pentru apărare anul viitor.

”Esențial să tratăm foarte serios securitatea europeană”

Atingerea unui procent de 5% din PIB ar propulsa Polonia pe primul loc între statele membre NATO în ceea ce privește alocările pentru Apărare, loc ocupat acum de SUA, care alocă 3,5% din PIB-ul său pentru armată, conform estimărilor NATO.

Jarosław Kaczyński nu a oferit detalii despre momentul în care Polonia ar putea atinge ținta de 5% din PIB cheltuieli pentru apărare.

O creștere substanțială a cheltuielilor pentru apărare ar forța Rusia să concluzioneze că un atac asupra Poloniei ar fi ”nerezonabil și sortit eșecului”, crede liderul PiS.


„De aici, marile noastre planuri de înarmare. Războiul din Ucraina ne-a arătat că este naiv să credem că Rusia nu va ataca. De aceea, este esențial să tratăm foarte serios securitatea europeană”, a explicat liderul PiS Jarosław Kaczyński.

Luna trecută, comisia parlamentară de apărare și-a dat avizul pozitiv asupra planului financiar al noului Fond de sprijin militar, care se ridică la 4,28 miliarde euro.

Veniturile fondului vor proveni din plata sprijinului militar acordat altor țări, din închirierea terenurilor de antrenament, din servicii militare și alte surse, a informat Ministerul polonez al Apărării.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: