duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 iunie, 2022

Inspectorii Comisiei de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (NRC) consideră că proiectarea mini-reactoarelor nucleare modulare (SMR) este adecvată pentru a le proteja de pagubele unui eventual cutremur, potrivit unui document NRC, citat de Reuters.

Compania americană NuScale este pe cale să vândă României și să pună în funcțiune comercial pentru  prima dată reactoare nucleare de tip SMR. Prima centrală NuScale, formată din 6 module SMR, va fi instalată la Doicești (Dâmbovița) și va avea o capacitate de 462 MW.

În aprilie, directorul executiv de operațiuni al NRC,  Dan Dorman, ordonase personalului de specialitate să re-evalueze proiectul și, dacă ar fi fost necesar, să vadă dacă aprobarea proiectului de acum doi ani ar trebui reconsiderată.


Un inginer al NRC, John Ma, ridicase semne de întrebare privind vulnerabilitatea proiectului NuScale la cutremure, într-o opinie profesională separată , ca urmare a îngrijorărilor că proiectarea clădirii în care vor fi instalate reactorul și bazinul de combustibil nuclear uzat nu ar fi suficient de sigură la un cutremur de nivel ridicat.

Staff-ul NRC: Re-evaluarea proiectului NuScale „nu este necesară”

Personalul NRC l-a asigurat acum pe directorul Dan Dorman că evaluările inițiale au fost acceptabile și că nu este necesară actualizarea documentului de aprobare a proiectului, spune nota internă văzută de Reuters.

„Pe baza materialelor revizuite, staff-ul își menține concluzia că există o asigurare rezonabilă a adecvării protecției (la cutremur)”, spune nota semnată de directorul Oficiului de Reglementare a Reactoarelor Nucleare din cadrul NRC, Andrea Veil.

NuScale susține că reactorul său beneficiază de „cel mai sigur proiect aprobat vreodată de NRC”, în contextul unui curent de opinii conform cărora mimi-reactoare ca acela al NuScale ar reduce dependența Europei de combustibilii fosili din Rusia.


Reactoarele SMR ale NuScale ar urma să mai fie instalate și în Polonia și în Kazahstan.

Mai există îndoieli

Edwin Lyman, director pentru problemele de siguranță a energiei nucleare la ong-ul Union of Concerned Scientists, susține că îngrijorările inginerului John Ma ar trebui analizate de către o echipă de experți independenți din afara NRC, fiind prea importante pentru a fi lăsate doar în sarcina Comisiei.

Amplasarea viitoarei centrale construite de NuScale la Doicești a fost decisă în urma unui studiu finanțat de Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a SUA (USTDA), printr-un grant de peste 1,2 milioane dolari.

Vechea termocentrală de la Doicești ardea lignit și avea o capacitate de 550 de Megawați. Mai are infrastructura necesară unei noi investiții energetice, conectarea la rețeaua electrică și conectarea la rețea regională de distribuție a energiei termice.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: