joi

23 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 noiembrie, 2021

Americanii NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica au semnat joi, în marja celei de-a 26-a Conferințe a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP26) de la Glasgow, Scoția, un parteneriat comercial pentru instalarea în România a primului reactor modular de concepție americană. Anunțul oficial a fost făcut de Secretarul SUA pentru Energie Jennifer M. Granholm și de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Intenția colaborării a fost anunțată în urmă cu doi ani, iar în ianuarie 2021 Agentia SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) a acordat Nuclearelectrica (SNN) un grant în valoare de 1,27 milioane de dolari, pentru ca aceasta din urmă să evalueze unde ar putea amplasa reactoarele de capacitate mică pe care le-ar putea cumpăra de la firma americană NuScale.

Un comunicat de presă emis joi precizează: „Noul acord are potențialul de a avansa implementarea primului reactor modular mic (SMR) din Europa în România până la sfârșitul deceniului și ar putea poziționa România ca un potențial hub pentru producția SMR în regiune.


Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica au convenit să lucreze în vederea instalării unei centrale NuScale SMR în țara noastră  până în 2027/2028. Sursa de energie cu zero emisii de carbon va contribui la atingerea țintelor asumate de România de a elimina treptat producția de energie pe bază de cărbune până în 2032 și va sprijini în continuare parteneriatul strategic SUA-România privind desfășurarea energiei nucleare civile”.

„Salut și încurajez acest nou parteneriat pe tehnologia SMR cu NuScale. Ne propunem să dezvoltăm primul SMR până în 2030 pentru a ne îndeplini cererea critică de energie și obiectivele ecologice, pentru a asigura un viitor de calitate pentru generațiile viitoare. Decarbonizarea cu energie nucleară este posibilă!”, a spus ministrul Virgil Popescu.

„SMR și alte tehnologii nucleare avansate vor permite țărilor să genereze mult mai multă energie fără emisii de carbon la costuri mai mici pentru a revitaliza industria energiei nucleare la nivel mondial. Departamentul de Energie al SUA a investit peste 400 de milioane de dolari din 2014 pentru a accelera dezvoltarea și implementarea SMR-urilor.

Înlocuirea centralelor pe cărbune cu SMR poate ajuta comunitățile românești și lucrătorii din fabrici să participe la tranziția către energia verde, continuând în același timp să ofere beneficii economice locale. Această strategie servește drept catalizator pentru implementările în alte țări ale Inițiativei Celor Trei Mări care încearcă să decarbonizeze și consolidează în continuare parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România.


România plănuiește să reducă emisiile de carbon cu 55% până în 2030 și să reducă dependența de importuri de combustibili fosili de la 20,8% la 17,8% în 2030. Energia nucleară, care contribuie în prezent cu 33% la producția de energie fără emisii a țării va avea un rol esențial în realizarea aceste obiective de decarbonizare și asigurarea tranziției energetice către o economie fără carbon”, arată comunicatul emis joi.

Directorul Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a afirmat, la Digi24, că această tehnologie va ajuta foarte mult sistemul energetic național prin modularitatea și dimensiunile sale mici.

În august anul trecut, Comisia de Reglementare în domeniul Nuclear din SUA și-a dat acordul pentru proiectul reactoarelor modulare mici (SMR), dezvoltat de compania americană NuScale.

O minicentrală nucleară SMR, poate produce 60 MW electricitate cu 12 minireactoare cu apă ușoară. Minicentrala are avantajul că poate fi amplasată în zone în care un reactor ca acelea de la Cernavodă nu ar avea loc.

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, are din martie 2019 un memorandum cu NuScale Power, pentru „schimb de informaţii tehnice şi economice”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: