joi

26 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 iunie, 2022

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat că SUA vor investi alte 14 milioane de dolari în „Etapa Preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea SMR (mini reactoare nucleare modulare), care vor fi instalate la Doicești, județul Dâmbovița, potrivit unei declarații a ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Decarbonizare fără energie nucleară „nu se poate, de aceea sunt foarte importante investiţiile pe care le facem, a precizat Virgil Popescu, în declarația postată pe Facebook și citată prima data de Agerpres.

„Etapa Preliminară a Studiilor de Inginerie şi Proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România constă în iniţierea unui pachet de studii şi activităţi de inginerie şi proiectare, precum şi analize tehnice ale amplasamentului, elementele esenţiale ale definirii proiectului prin raportare la cerinţele de autorizare şi reglementare naţionale şi internaţionale aplicabile”.


Prima centrală de mini-reactoare nucleare, produse de compania americană NuScale pentru Doicești, va avea o capacitate de 462 MW prin cele 6 module de tip SMR, iar împreună cu componenta de fotovoltaice, capacitatea instalată totală urmează să ajungă la 600 MW.

Asigurările americane

Ministrul Energiei a ținut să dea „asigurări că pentru dezvoltarea acestui proiect se respectă cele mai înalte standarde de securitate nucleară, care să ofere siguranţă populaţiei şi atenţia cuvenită mediului”.

Un  document intern al Comisiei de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (NRC) a relevat recent faptul că proiectarea mini-reactoarelor SMR este adecvată pentru a le proteja de pagubele unui eventual cutremur.

În aprilie, directorul executiv de operațiuni al NRC,  Dan Dorman, ordonase personalului de specialitate să re-evalueze proiectul și, dacă ar fi fost necesar, să vadă dacă aprobarea proiectului de acum doi ani ar trebui reconsiderată.


Faptul că nicăieri în lume nu s-a mai construit o astfel de central în scopuri comerciale a fost o altă sursă de neînceredere inițială.

Ministrul Energiei amintește că tehnologia americană NuScale este aprobată de către Comisia de Reglementare din SUA, din 2020. Decizia a fost luată la finalul unui proces amplu de testare, care a durat peste 10 ani şi a costat peste 500 milioane dolari şi peste 2 milioane ore de muncă”, a amintit ministrul Energiei.

Virgil Popescu invocă experiența nucleară din România

Virgil Popescu a mai invocat și experiența operării celor două reactoare de la Cernavodă, „care se află în topul mondial în ceea ce priveşte productivitatea, pe locurile 1 şi, respectiv, 3”, ca și „o strânsă colaborare cu Comisia de Reglementare din SUA, cu Agenţia pentru Energie Atomică de la Viena, precum şi cu cele mai înalte organizaţii din domeniul energiei nucleare, la nivel Mondial”.

„Avem oportunitatea de valorifica această experienţă şi a ne implica într-un proiect solid, care va asigura României energie curată la preţuri accesibile, dezvoltare pentru comunitatea locală, locuri de muncă, formarea unei noi generaţii de ingineri şi poziţionarea României ca un centru regional de pregătire a viitorilor operatori, dar şi ca hub pentru producția şi asamblarea de componente”, a mai scris Virgil Popescu.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: