vineri

19 aprilie, 2024

15 ianuarie, 2023

Ministrul Apărării din Germania, Christine Lambrecht, ar urma să demisioneze din funcție, probabil chiar luni, anunță Politico. Christine Lambrecht suferă consecințele unei serii de gafe care i-au afectat atât credibilitatea proprie cât și pe cea a cancelarului Olaf Scholz, chiar a guvernului în ansamblu.

Vestea demisiei iminente a Christinei Lambrecht – care, la mai bine de 18 ore după ce a fost anunțată de publicația germană Bild, nu a fost nici infirmată, nici confirmată oficial – aruncă guvernul Scholz în incertitudine la mai puțin de o săptămână înainte de o întâlnire crucială pentru Ucraina a oficialilor occidentali din apărare.

Vestea demisiei apare pe fondul presiunii internaționale tot mai mari de a sprijini Ucraina cu tancuri de luptă Leopard de fabricație germană.

Demisia ministrului, discutată în SPD


Doi oficiali de la Berlin au confirmat Politico că plecarea imediată a lui Lambrecht a fost discutată în partidul ei, Social Democrat (SPD). Un oficial a recunoscut că informațiile scurse despre demisia așteptată au surprins guvernul, deoarece Olaf Scholz nu se hotărâse încă oficial cu privire la un potențial succesor, provocând un fiasco de comunicare.

(Citiți și: ”Olaf Scholz, presat de opoziție și de partenerii de coaliție să trimită Ucrainei tancurile promise”)

Un purtător de cuvânt al guvernului a refuzat vineri seară să comenteze „zvonurile”. Purtătorul de cuvânt al lui Lambrecht nu a putut fi contactat pentru un comentariu.

Olaf Scholz poate anunța o mini-remaniere

Cancelarul Olaf Scholz și-a apărat de multă vreme ministrul împotriva criticilor tot mai dure și, în urmă cu doar două săptămâni, a declarat prin intermediul unui purtător de cuvânt că o consideră pe Christine Lambrecht un „ministru al apărării de primă clasă”.

Acceptarea demisiei lui Lambrecht ar însemna însă și recunoașterea faptului că cancelarul social-democrat a ales persoana greșită pentru post atunci când și-a format guvernul, în urmă cu puțin peste un an.


Pe de altă parte, există și varianta ca plecarea ministrului apărării să fie parte a unei remanieri a guvernului. Există pretextul ideal pentru o ”mini-remaniere”: ministrul de Interne, Nancy Faeser, va anunța în curând candidatura sa pentru funcția de prim-ministru al landului Hesse, care va organiza alegeri în octombrie.

Christine Lambrecht, gafe peste gafe

De la începutul războiului din Ucraina, maniera de conducere a ministerului a fost criticată, mai ales pentru că ministrul nu a reușit să implementeze decizia de creștere a cheltuielilor militare promise de Olaf Scholz.

Cancelarul a anunțat schimbarea politicii germane de apărare și securitate și crearea unui program de investiții pntru armată de 100 miliarde euro.

Criticile s-au amplificat după ce presa germană a scris că există o penurie de muniție și după promisiunea Germaniei de a investi „de acum înainte, an după an” cel puțin 2% din producția sa economică în apărare a fost suspendată.

Ministrul Christine Lambrecht s-a mai confruntat cu critici puternice anul trecut la momentul în care a sărbătorit livrarea de 5.000 de căști în Ucraina, pe care a prezentat-o drept „un semnal clar” de sprijin.

La șase luni de la numirea în funcție, Christine Lambrecht a recunoscut într-un interviu că încă nu cunoaște gradele de serviciu militar.

Decizie SUA-Germania luată peste capul ministrului Apărării

Autoritatea ministrului Lambrecht a fost subminată după ce Olaf Scholz și președintele SUA, Joe Biden, au anunțat pe 5 ianuarie că vor trimite împreună vehicule blindate de infanterie în Ucraina. Înainte de acest anunț (într-un moment în care Scholz și Biden discutaseră deja despre livrare), Christine Lambrecht spunea că Germania nu are astfel de vehicule disponibile.

Acest lucru, precum și faptul că ministerul lui Lambrecht a fost lăsat să se chinuie în ultimele zile să organizeze livrările promise de Olaf Scholz, a determinat presa să remarce că ministrul apărării nu a fost implicat îndeaproape în deciziile cancelarului Scholz.

Tancuri Leopard pentru Ucraina, decizie peste 5 zile

Miniștrii occidentali ai Apărării se vor întâlni vineri la baza militară Ramstein din Germania, unde se așteaptă ca Berlinul să permită țărilor partenere (precum Polonia și Finlanda) să-și trimită tancurile de luptă Leopard de fabricație germană în Ucraina.

Vicecancelarul german Robert Habeck a declarat deja joi că Berlinul nu ar trebui să stea în cale dacă țările partenere vor să organizeze astfel de livrări, iar un purtător de cuvânt al guvernului a declarat vineri că Scholz împărtășește poziția lui Habeck.

Lista potențialilor succesori

Cancelarul Scholz va trebui acum să nominalizeze rapid un succesor pentru Lambrecht înainte de întâlnirea cheie cu Ramstein.

Eva Högl, comisarul parlamentar pentru forțele armate, și Siemtje Möller, adjunct al ministrului apărării, fiind potențiali candidați la post. Alte nume potențiale sunt co-liderul SPD Lars Klingbeil și Wolfgang Schmidt, șeful cancelariei lui Olaf Scholz.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: