sâmbătă

27 aprilie, 2024

22 ianuarie, 2022

Letonia și Lituania au confirmat vineri că vor trimite rachete sol-aer Stinger în Ucraina, adăugând o nouă capacitate majoră sistemului de apărare împotriva unei posibile incursiuni rusești.

Celor două țări se alătură Estoniei, care a confirmat, potrivit Politico, că va trimite în următoarele zile rachete antitanc Javelin în Ucraina. „Să recunoaștem: războiul din Ucraina este în desfășurare și este important să sprijinim această țară în toate modurile, astfel încât să poată rezista agresorului”, a precizat joi ministrul eston al Apărării, Kalle Laanet.

Cele trei țări baltice – toate foste state sovietice – au făcut vineri front comun, lansând o declarație în care declară că „sunt unite în angajamentul lor față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în fața agresiunii continue a Rusiei”.


Livrările viitoare de Stingers vor oferi armatei ucrainene capacitatea de a doborî cu precizie elicoptere.

Ucraina primește importante cantități de armament defensiv

Livrările iminente de armament letal din statele baltice căte Ucraina au primit aprobarea Departamentului de Stat american, rachetelor Stinger și Javelin deținute de baltici fiind produse de SUA.

Reglementările americane privind controlul exporturilor cereau celor trei aliați să obțină această aprobare înainte de a transfera armele.

SUA au mai trimis în trecut rachete Javelin în Ucraina, iar un nou transport (90 de tone de muniții), parte a unui pachet de ajutor militar de 200 de dolari aprobat de Casa Albă, a sosit deja sâmbătă la Kiev, potrivit oficialilor Departamentului de Stat și Pentagonului.


Rachetele Stinger sunt deosebit de eficiente când sunt folosite împotriva aparatelor care zboară la înălțimi mici și medii, dar au o eficiență limitată împotriva dronelor sau avioanelor de luptă care zboară la înălțimi mari, o tactică utilizată frecvent de Rusia în Siria, ceea ce arată că aceasta ar fi modalitatea sa preferată de a lovi ținte, de la distanță sigură.

„Din punctul de vedere al Ucrainei, orice capacitate nouă este mai bună decât nicio capacitate. Ajută dacă lucrurile merg prost și Ucraina ajunge într-o situație în care încearcă să se angajeze într-o operațiune de război de gherilă – acolo ar putea fi destul de utile”, afirmă Dmitri Gorenburg, cercetător al Centrului de Analiză Navală, care studiază capacitățile militare rusești.

Regatul Unit și-a intensificat, de asemenea, sprijinul pentru Ucraina în această săptămână, trimițând mai multe avioane de transport C-17 pline cu arme antitanc la Kiev.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat luni în Camera Comunelor că Londra furnizează Ucrainei „sisteme de arme ușoare, antiblindate, defensive” și trimite o echipă mică de soldați britanici pentru a instrui ucrainenii cum să folosească acest armament.

„Acest ajutor conține capacități cu rază scurtă și clar defensive; nu sunt arme strategice și nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia”, a spus Wallace.

Germania refuză Kievului ajutorul militar

Mobilizarea accelerată a aliaților apare după ce, săptămâna trecută, președintele Joe Biden a prezis că președintele rus Vladimir Putin va autoriza probabil o invazie a Ucrainei în curând. „Bănuiesc că va muta. Trebuie să facă ceva”, le-a spus Biden reporterilor la prima sa conferință de presă a anului.

Spre deosebire de SUA și aliații europeni, Germania refuză să trimită armament Ucrainei și, mai nou, scrie Wall Street Journal, a interzis Estoniei să livreze Kievului piese de artilerie de producție germană.

În încercarea de a demonstra că nu îi este indiferentă situația din Est, Germania a anunțat sâmbătă că va livra Ucrainei un „spital de campanie”. ”Vrem să sprijinim Ucraina şi exact asta facem deja”, a afirmat într-un interviu pentru Die Welt ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht.

„Am furnizat deja şi aparate respiratorii”, a spus ea, adăugând că Germania „tratează deja soldaţi ucraineni răniţi grav în (spitalele) Bundeswehr”, armata germană. „Aşa că suntem alături de Kiev. Acum trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a dezamorsa criza”, a spus ea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: